"Akıllı Tekstil Teknolojileri AR-GE Proje Pazarı" toplantısı GSO'da yapıldı. GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, "AR-GE Proje Pazarı, yeni projelerin ortaya çıkmasını, ikili çalışma ortamları oluşturmayı amaçlamaktadır" dedi.
TÜBİTAK'ın destekleri ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile organize edilen, "Akıllı Tekstil Teknolojileri AR-GE Proje Pazarı" toplantısı Gaziantep Sanayi Odası (GSO)'nda yapıldı. Akıllı Tekstil Teknolojileri AR-GE Proje Pazarı toplantısına, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, Ticaret Odası Genel Sekreteri Halil Göçer, İl Özel İdare Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyeleri ile diğer davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, gelişen teknolojinin, iş dünyasının içinde bulunduğu piyasaları, insanların değişen ihtiyaçlarına göre çok hızlı değişim yapmak zorunda bıraktığını söyledi. Özmen, yoğun rekabet ortamında, firmaların ayakta kalmalarında en önemli konulardan birisinin bu uyumun hızlı olması ve gelişmelerin yakından takip edilmesi olduğunu belirtti. Özmen, Türkiye'nin ve Gaziantep'in lokomotif sektörlerinden birisi olan tekstilin diğer sektörler gibi gelişen teknolojilerden çok fazla etkilendiğini belirterek, "Tekstil sektöründe elyaftan ipliğe ve kumaşa kadar, hem imalat aşamasında hem de apre ve bitim işlemleri esnasında çok çeşitli uygulamalar yapılarak insan ihtiyaçlarının maksimum düzeyde karşılanması sağlanabilmektedir" dedi.
Tekstil sektörünün, insanlar için yalnızca giyinme anlamına gelmediğini savunan Özmen, "Kir tutmayan, kolay ütülenebilen, sıvı geçirmeyen, alerjiyi önleyen, kolay boyanabilen ve bunlar gibi pek çok özelliğe sahip tekstil ürünleri tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra tarım sektöründe, inşaat sektöründe hatta medikal sektöründe de kullanılan özel üretilmiş tekstil ürünleri çok farklı kullanım alanları bulabilmektedir. Sanayicilerimizin bu tür gelişmeleri takip ederek, akıllı imalat sistemlerinin gerisinde kalmamaları ve rakiplerine karşı dezavantajlı duruma düşmemeleri büyük önem taşımaktadır. GSO olarak, Gaziantep sanayicisinin dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi, gelişmelerin gerisinde kalmaması ve rekabet kabiliyetinin artırması için farkındalık projeleri geliştirmektedir" diye konuştu.
AR-GE konusunda sanayicilerin daha yoğun çalışması ve kentin sanayisinin ARGE için sağlanan desteklerden, hak ettiği payı alması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Özmen, "Yaklaşık 2 yıl önce başladığımız 'AR-GE'de Gaziantep Atılımı Projemiz' ve tüm farkındalık projelerimiz için bir yol haritası niteliğinde olan 'Akıllı Sanayi Projemiz', esas amacı itibarıyla sanayicilerimizin rekabet gücünü arttırmaya yöneliktir. Kalite, verimlilik, ARGE, inovasyon, markalaşma kavramları asıl itibarıyla birer araç olup, akıllı sanayi projemizin amacı olan, sanayicilerimizin rekabet gücünün arttırılmasına, dolayısıyla ülkemizde istihdamın ve katma değerin arttırılmasına yönelik çalışmalardır. Bu kapsamda, akıllı tekstil teknolojileri ARGE proje pazarı, geleneksel tekstil sektörüne katkı sağlayarak, tekstil teknolojileri konusunda araştırmalar yapan akademisyenler ve araştırmacılar başta olmak üzere, çeşitli devlet kurumlarını, tekstil sanayicilerini, öğrencileri bir araya getirmeyi, yeni projelerin ortaya çıkmasını, ikili çalışma ortamları oluşturmayı amaçlamaktadır" şeklinde konuştu. Özmen'in konuşmasından sonra, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arzu Marmaralı, "Teknik Tekstil Sektörüne Genel Bakış ve Türkiye'deki Durumu" konulu sunum yaptı.