ABD'nin Pennsylvania eyaletinde, 13 yaşındaki bir çocuğun, erişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.
İngiliz Guardian gazetesinin internet sitesinde, 11 yaşındayken babasının hamile nişanlısını öldürdüğü gerekçesiyle hakkında erişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanması yönünde karar verilen 13 yaşındaki Jordan Brown'ın, kararın bozulması için temyiz mahkemesine başvurduğu duyuruldu.
Brown, babasının 26 yaşındaki hamile nişanlısı Kenzie Houk'u, Şubat 2009'da, doğum yapmasına iki hafta kala av tüfeğiyle vurarak öldürdüğü gerekçesiyle mahkemeye sevkedilmişti.
Suçlu bulunması halinde otomatik olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılarak, ülke tarihinde bu cezaya çarptırılan en küçük yaştaki çocuk mahkum olacak Brown'ın, erişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanması kararı, ABD'deki insan hakları örgütlerince şiddetle protesto ediliyor.
Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Brown'ın erişkinlerin yargılandığı mahkemede yargılanmasının uluslararası hukukun bir ihlali olduğu savunuldu. Örgütün ABD şubesi şefi Susan Lee yaptığı açıklamada, 'Bu kadar küçük yaşta birinin, hem de ABD gibi, kendini insan haklarının ilerici gücü olarak tanımlayan bir ülkede, şartlı tahliye hakkı tanınmadan ömür boyu hapis cezasına çarptırılması tehlikesiyle karşı karşıya bulunması, şoke edici bir durum' değerlendirmesinde bulundu.
Washington'da bulunan 'The Sentencing Project' adlı insan hakları örgütünden yapılan açıklamada da dünyada hiçbir ülkede ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış küçük yaştaki mahkumların bulunmadığına dikkat çekilerek, 'Bundan çıkarılacak sadece iki sonuç var: ya ABD'deki çocuklar, dünyanın diğer ülkelerindeki çocuklardan daha çok şiddete yöneliyor ya da ABD başka ülkelerde bulunmayan sertlikte cezalar vermeyi adet edinmiş' ifadelerine yer verildi.
Dünyada, çocuk yaştaki suçluların, şartlı tahliye hakkı tanınmadan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı tek ülke olan ABD, 18 yaşın altındakilerin ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanamayacağını öngören BM Çocuk Hakları Konvansiyonu'nu onaylamayan iki ülkeden biri. BM Çocuk Hakları Konvansiyonu'nu onaylamayan diğer ülkeyse Somali.