Anna Grosser Rilke'nin yazdığı Avrupa Saraylarından Yıldız'a İstanbul'da Bir Hoş Sada Türkiye İş Bankası Yayınları arasından çıktı. Deniz Banoğlu'nun çevirdiği anı kitabında; Liszt'in Weimar'daki evinde verdiği müzik derslerinden, Şehzade Burhaneddin'in konağındaki müzik akşamlarına; Latife Hanım'ın aldığı piyano derslerinden, Yıldız Sarayı'ndaki küçük entrikalara; Kayzer Wilhelm'in olaylı ziyaretine; Beyoğlu'nda tahtırevanla yapılan küçük yolculuklardan, Boğaz'daki sayfiye âdetlerine kadar İstanbul'un az bilinen Alman cemaatinin yaşamını yansıtan renkli anılar yer alıyor.
İstanbul'da Bir Hoş Sada
Anna Grosser Rilke
Çev: Deniz Banoğlu
Türkiye İş Bankası Yayınları
315 sayfa
Başarılı hukukçu Serap Yazıcı, Yeni Bir Anayasa Hazırlığı ve Türkiye kitabında Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana kabul edilen anayasaları inceliyor. Yazıcı çalışmasında 1924, 1961, 1982 anayasalarının hiçbirinin serbest irade ve halkın katılımıyla hazırlanmadığı bilgisi üzerinden Türkiye'nin demokratikleşme sürecindeki önemli engellerden biri olan 1982 Anayasasının kısmi reformlarla düzeltilmeyeceğini tartışıyor. Serap Yazıcı, yeni bir anayasa yapım sürecinin gerektirdiği diyalog, müzakere ve uzlaşmanın önemini vurgularken, hazırlanan anayasa taslaklarını da ayrıntılı bir şekilde inceleyerek anayasa ve demokratikleşme konularında önemli ipuçları sunuyor.
Yeni Bir Anayasa Hazırlığı Ve Türkiye
Serap Yazıcı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
274 sayfa
Gece Lambalarının Işığında kitabı, daha çok başarılı çevirileriyle tanınan Kâmuran Şipal'in toplu öykülerinden oluşuyor. Toplu öykülerde Şipal'in 'Beyhan', Elbiseciler Çarşısı', 'Büyük Yolculuk', 'Buhûrumeryem' ve 'Köpek İstasyonu' başlıklı beş kitabı yer alıyor. Yazar öykülerinde orta sınıf insanlarının iç ve dış yaşamları arasındaki ilişkileri ve çatışmaları, gerçekçi-düşçü bir yaklaşımla masaya yatırıyor.
Gece Lambalarının Işığında
Kâmuran Şipal
Yapı Kredi Yayınları
506 sayfa
Mehmet Nuri Yardım, 'Edebiyatımızda Hüzün' başlıklı çalışmasında, 1815 doğumlu Celâli'den başlayarak 1970 doğumlu Kaan İnce'ye kadar, Türkiye edebiyatının son iki yüzyıllık hüzün haritasını çıkarıyor. Değişik nesillerden farklı şair ve yazarların dramatik hayatlarını ele alan Yardım, önemli bir boşluğu dolduran çalışmasında, eserleri okunan edebiyatçıların, şiirleri ezberlenen şairlerin, tiyatroları izlenen yazarların, denemeleri takip edilen kalemlerin acı vedalarını ve büyük hüzünlerini okurların karşısına çıkarıyor.
Edebiyatımızda Hüzün
Mehmet Nuri Yardım
Yağmur Yayınları
398 sayfa
Osmanlı'nın kuruluşundan kısa bir süre sonra başlayıp günümüze kadar devam eden iktidar oyununda rol oynayanlar değişse de mücadele hep devam etti. Avni Özgürel de Nesil Yayınları arasından çıkan kitabında bu savaşı resmediyor. Özgürel, kitabında Türkiye'nin 27 Mayıs ihtilalinins izlerini taşıdığına dikkat çekiyor ve Ergenekon davasının 27 Mayıs İhtilali'nin açtığı yolda önemli bir kırılma noktası olup olmadığını sorguluyor.
Osmanlı'dan Cumhuriyete İktidar Oyunu
Avni Özgürel
Nesil Yayınları
363 sayfa
Aşk/ Elif Şafak/Doğan
Açlık Oyunları/Suzanne Collins/ Pegasus
Katre-i Matem/ Prof. Dr. İskender Pala/Kapı
Söz Yangını/ Senai Demirci /Timaş
Çivisi Çıkmış Dünya/ Amin Maalouf/Yapı Kredi
Yeniay/ Stephenie Meyer/ Epsilon
Macbeth /William Shakespeare /NTV
Devlet-i Aliye/ Prof. Dr. Halil İnalcık/ İş Bankası
Şişmansanız Sebebi Var /Yasemin Soysal/Klan
Bitkisel Kürler Rehberi/İbrahim Adnan Saraçoğlu/Saraçoğlu Enj. Danışmanlık
Karanlığın Günü /Leylâ Erbil/ İş Bankası
Edebiyat ve Suç/ Vincenzo Ruggiero/ Everest
Otomobilin Hikâyesi / Ahmet Azcanlı/Doğan
Dada Korkut /Serkan Işın/ Ebabil
Adınla Çağır Beni /Andre Aciman/ Sel
Fazladan Bir Gün /Fabio Volo/ Pupa
Günden Kalanlar/ Kazuo Ishiguro/ Turkuaz
Şu An Neredesin?/ Mary Higgins Clark/ Maviağaç
Zekarat/ Atila Er/ Babıali
Şeytanın Labirenti /John Saul / Martı