İstanbul'un yaşayan hafızası Prof. Dr. Semavi Eyice, verdiği bir şehircilik seminerinde “İstanbul'da da Londra, Berlin ve Paris'te olduğu gibi büyük fotoğraf arşivi kurulması lazım. Bu, İstanbul için çok büyük bir eksiklik” dedi
Marmara Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerin yöneticileri ile Marmara Üniversitesi'nin yeni kurulan Yüksek Lisans programı 'İstanbul Araştırmaları' bölümü öğrencilerine seminer veren Prof. Dr. Semavi Eyice, önemli açıklamalarda bulundu. Bizans ve Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Eyice'nin programında, İstanbul'un Bizans Devri öncesinden başlanarak, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerini de kapsayacak şekilde geniş bir şehir ve şehircilik semineri verildi.
İstanbul'daki şehirleşme aşamalarının şehre kattığı tarihi ve mimari değerlerden kimisinin korunarak yaşatıldığına, kimisinin de ilgisizlik ve zamana yenik düşme sonucu gelecek nesillere aktarılamadığına vurgu yaparak sözlerine başlayan Prof. Dr. Semavi Eyice “İstanbul sadece bir metropol değil, aynı zamanda Dünyanın kültür başkenti ve yaşayan bir insanlık mirasıdır. Şehrin yönetiminde söz sahibi olan idareciler, bu değerli mirasımızın korunması hususunda daha titiz olmalı” derken, İstanbul'un altında önemli kalıntıların olduğunu da hatırlatarak, “Bizans kalıntıları 8 metredeki toprağın altından çıktı. Önceki tarihi kalıntılar, kim bilir kaç metrenin altındadır. Tarihi eserler aslını kesinlikle korumalıdır, bunlar aynı zamanda kültür mirasıdır” diye konuştu.
Marmara Belediyeler Birliği ve Marmara Üniversitesi 'İstanbul Araştırmaları' yüksek lisans programının ortak organizasyonunda seminer veren ve Dünya'nın tüm metropollerinde, şehri anlatan büyük fotoğraf arşivlerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Semavi Eyice, “Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için fotoğraf arşivi kurmalıyız. İstanbul'da da Londra, Berlin ve Paris'te olduğu gibi büyük fotoğraf arşivi kurulması lazım… Bu, İstanbul için çok büyük bir eksiklik” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminer için Prof. Semavi Eyice'ye teşekkür eden İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Recep Bozlağan, “İstanbul Araştırmaları yüksek lisans programı açtık. Böylece İstanbul'un tarihi, mimari, estetik, sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik ve çevresel açılardan etüt edilmesi, sorunlara bilimsel yaklaşımla çözüm üretecek nesiller yetiştiriyoruz” dedi. Uzmanlık alanını İstanbul olarak seçen bilim insanlarının yetiştirildiği Yüksek Lisans Programında; İstanbul Tarihi, İstanbul'un Yönetim Yapısı ve Yönetişim Süreci, İstanbul'un Ekonomik Yapısı, Kent Planlaması, İstanbul Kültürü ve Estetiği, İstanbul'un Stratejik Yönetimi, İstanbul'un Demografik Yapısı başta olmak üzere çok sayıda konu, ders bulunuyor.