ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Çin'i arama motoru Google'a siber saldırıyı araştırmaya ve bulgularını paylaşmaya çağırdı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, internete erişimi kısıtlayan ülkelerin kendilerini yeni yüzyılın gelişmelerinden duvarla ayırma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Çin'i arama motoru Google'a yönelik siber saldırıları araştırmaya ve bulgularını açıkça paylaşmaya çağırdı.
Clinton, internette ifade özgürlüğü konulu toplantıda yaptığı konuşmada, karışık nimetleri olan internetin, 'bir yandan özgürlük hareketlerinin organizasyonuna yardım ettiğini, diğer yandan El Kaide'ye düşmanlığını kusma ve masumlara karşı şiddeti teşvik etmesine olanak sağladığını' söyledi.
Hükümetlere ulaşılmasını kolaylaştıran ve şeffaflığı artıran teknolojilerin yine hükümetlerce muhalefeti ezme ve insan haklarını ihlal etmede kullanılabildiğine işaret eden Clinton, bazı ülkelerin de vatandaşlarının internete tam erişimini kısıtlayan engeller koyduğunu, bu kapsamda bazı isim ve kavramların arama motorlarından çıkarıldığını hatırlattı.
Clinton, bu ülkelerin vatandaşlarının özel alanlarını ihlal ettiğini dile getirerek, Tunus, Özbekistan, Mısır, Vietnam ve Çin'den örnekler vererek bu ülkelerin internet sansürlerini artırdığını kaydetti.
'Çin'i, Google'a yönelik siber saldırıları araştırmaya ve bulgularını açıkça paylaşmaya çağıran' Clinton, bu konudaki araştırmaların şeffaf yürütülmesini umduklarını ifade etti.
Hillary Clinton, 'İnternet kullanıcılarının temel haklarını ihlal eden ve enformasyona serbest erişimi kısıtlayan ülkeler, kendisini yeni yüzyıldaki gelişmelerden duvarla ayırma riskiyle karşı karşıya' dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığının gelecek ay internet özgürlüğü konusunda, şebeke hizmeti sağlayan firmalarla üst düzey toplantı yapacağını bildiren Clinton, teknolojilerin olanaklarından bahsederken, Haiti'ye cep telefonu yoluyla toplanan yardımları ve enkaz altında kalan iki kadın ve bir genç kızın cep telefonu mesajı sayesinde bulunmasını örnek gösterdi.
ABD'nin 'internetin beşiği' olduğunu ve internet ağının düzgün çalışmasında 'sorumluluğun' ABD'nin omuzlarında bulunduğunu belirten Clinton, 'Bu yeni dünyada bir ülkenin internet şebekesine yönelik saldırı, hepimizi hedef almış demektir. Dolayısıyla devletler için yeni davranış kuralları belirlenebilir' ifadesini kullandı.