Ege Üniversitesi kampüsü içinde yer alan, milyonlarca yıl öncesinden günümüze bitki ve hayvan örneklerini inceme fırsatı sunuyor.Müze Müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya, ' Müzemiz, içeriği ve tadilatların ardından sunumuyla dünyadaki benzerleriyle yarışacak Türkiye'ye yakışır bir müze haline gelmiştir' dedi.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Tabiat Tarihi Müzesi, Türkiye'nin ilk ve halen ziyaretçi kabul eden tek Tabiat Tarihi Müzesi olma özelliğini taşıyor.Ege Üniversitesi Kampüsü içinde yer alan üç katlı müze, farklı galerilerde ziyaretçilere milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar hayvan ve bitki türleri hakkında çok sayıda örneği görme fırsatı sunuyor.İzmir'de 1967 yılında kurulan müze, geçen yıl yapılan tadilatın ardından yenilenen ışıklandırma ve sergi sistemleriyle ziyaretçi sayısını artırırken, yurt dışındaki örnekleri gibi özellikle küçük ziyaretçilere yönelik hediyelik eşyalarıyla da dikkati çekiyor.Kütahya yöresine özgü kırmızı traverten sütunların bulunduğu giriş bölümünde ağırlıklı olarak fosillerin sergilendiği müzede, 'Kuşlar' galerisinde 168 farklı türün örnekleri yer alıyor.
10-15 YILLIK HAYVAN FOSİLLERİ BULUNUYOR
'Paleontoloji' galerisinde, geçmişi 350 milyon yıl öncesine dayanan bitki, 10-15 milyon yıl öncesine dayanan hayvan fosillerini görmek mümkün olurken, 2 bin yıllık fil iskeleti de bu bölümün en ilgi çeken parçaları arasında bulunuyor. Minik ziyaretçilerin ABD'den getirtilerek müzeye kazandırılan dinozor maketi yanında zaman geçirdiği müzede, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden getirilen dev boyutlu kristallerin yanı sıra, 'Ceyhan' adı verilen ve çok az rastlanan tek dişli balina iskeleti, çift başlı Hazer yılanı, Uzak Doğu kökenli kelebek türleri ve Anadolu panteri örnekleri ile yanardağ patlamasından kaçtığı düşünülen bir insanın 10 bin yıllık ayak izi de en çok ilgi gösterilen bölümlerin başında geliyor.
YETİŞKİNLERİ ÇOCUKLAR GETİRDİ
Müze Müdürü Prof. Dr. Tanju Kaya, 1973 yılından bu yana köklü bir tadilat geçirmeyen müzede, 2010 başında kapsamlı yenileme çalışmaları yapıldığını, yeni sergileme alanları ve ışık sistemlerinin her yaştan ziyaretçinin ilgisini çektiğini söyledi.
Yenileme çalışmalarının süreceğini, 3 katlı binada engelliler göz önünde bulundurularak bazı yeni düzenlemeler yapılacağını ifade eden Kaya, 'Hedef kitlemiz öncelikli olarak çocuklardı. Çocuklar evde müzeyi anlattıkça, yetişkin ziyaretçilerin sayısı da arttı. Müzemizi tadilatın ardından üç ayda 7 bin kişi ziyaret etti. Müzemiz, içeriği ve tadilatların ardından sunumuyla dünyadaki benzerleriyle yarışacak Türkiye'ye yakışır bir müze haline gelmiştir' dedi.