Operasyona izin 4 ay önce verildi

Abdülkadir Selvi
00:0010/06/2007, Pazar
G: 10/06/2007, Pazar
Yeni Şafak
Operasyona izin 4 ay önce verildi
Operasyona izin 4 ay önce verildi

Genelkurmay Başkanlığı'nın terörle mücadele için hazırladığı harekat planını 2006 Aralık ayında hükümete sunduğu ve hükümetin, 12 Mart'ta Genelkurmay'a sıcak takipten başlayıp sınırötesi operasyona kadar genişleyen yetki verdiği ortaya çıktı.

Sınırötesi operasyon yetkisi tartışıladursun hükümetin, Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon konusunda Genelkurmay'a 4 ay önce yetki verdiği ortaya çıktı. 12 marttaki yetkilendirmede Genelkurmay'a terörle etkin bir mücadele için sıcak takipten başlayarak kademeli olarak artırılmak üzere sınırötesi operasyon dahil olmak üzere tam yetki verildiği öğrenildi. Yetki kapsamında Kara ve Hava kuvvetlerinin de koordineli ve etkin bir şekilde kullanımı öngörülüyor. TSK de harekat planının onaylanmasının ardından Türkiye ile Irak sınırında yeni birliklerin kaydırılması suretiyle operasyon hazırlıklarına girişti. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 Aralık 2006'da Başbakanlığa sunulan kamsamlı planın incelendiği ve 12 Mart 2007'de sınır ötesi operasyon için Genelkurmay'a tam yetki verildiği öğrenildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise 12 Martta düzenlediği basın toplantısında hükümetten sınırötesi operasyon için talimat istediklerini belirtmişti. 5 Mayıs'ta İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapılan Güvenlik sempozyumunda," Kuzey Irak'a harekât hakkında, "İçeri girip sadece PKK ile mi uğraşacağız yoksa Barzani ile bir şeyler olacak mı? Ben asker olarak ihtiyaç bildirdim. Önüme sözlü değil yazılı talimat gelmesi lazım" demişti.

TAM YETKİ 12 MART'TA

Terörle mücadele konusunda bu gelişmeler yaşanırken, TSK'nın Kuzey Irak'a müdahale etmek için 1 yıl önce harekât planı hazırladığı ortaya çıktı. Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik kapsamlı harekat dosyasının 6 Aralık 2006'da Başbakan Erdoğan'a sunulduğu öğrenildi. Ayrıntılı olarak hazırlanan Harekat planında Hava, Kara harekâtının yanı sıra sıcak takibin yapılmasına dönük strateji ve taktiklerin de yer aldığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan'ın da hazırlanan harekât planına onay verdiği ifade edildi. Sınır ötesi harekât için Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığına 12 Mart 2007'de tarihinde tam yetki verdi. Yetkinin sıcak takiple başlayıp, sınırötesi operasyona kadar uzanan kapsamlı bir harekat planının uygulanması şeklinde olduğu öğrenildi. Herhangi bir terörist saldırı karşısında müdahalenin sıcak takip ile başlayıp, kara ve hava unsurlarıyla koordineli bir şekilde ve kademeli olarak sınırötesi operasyona kadar yükseltilebileceği gibi önemli unsurları içerdiği ifade edildi. 12 Mart tarihinde harekat planının onaylanması ve gerekli yetkilendirmenin yapılmasının ardından sınıra birliklerin kaydırılmasına başlandığı ve harekatın seviyesinin kademeli olarak yükseltileceği öğrenildi.