Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Niyazi Güler, "Sıcak hava metabolizmayı etkiler" dedi.
Çorlu Şifa Hastanesi'nin Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Niyazi Güler, sıcak havanın metabolizmayı etkilediğini ve fazla sıcak havalarda güneşte kalınmaması gerektiğini belirtti.
Aşırı sıcağın insan vücudunda bir takım temel değişiklikler meydana getirdiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Niyazi Güler, "Dolaşımdaki kanın büyük kısmı deriye yöneldiği için derinin kan akımı ve kan miktarı yüzde 60 oranında artar, kalp debisi ve atım hacmi azalır, kalp hızı ise artar. Kan basıncı sıvı kaybına ve damarlarda genişlemeye bağlı olarak genellikle düşer ama aşırı ve uzun süreli sıcakta kalmakla yükselebilir. Yine sıcakla karın içi organların kanlanması ve kaslarda kan akımı azalır, aşırı terleme ve sıvı kaybı nedeniyle vücutta tuz ve elektrolit değişikleri olur. Sıvı kaybı nedeniyle kanda pıhtılaşma artabilir. Bu değişiklikler yorgunluk yaratabilecek düzeyde güç sarfiyatını gerektiren her türlü bedensel faaliyette daha da artar" dedi.
Yaz mevsimi için önerilerde bulunan Güler, "Sıcak havanın metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı geçirmek için alınacak bazı temel tedbirleri ise şöyle sıralayabiliriz. Fazla sıcak havalarda özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşte kalmayın, günlük su alımınız kısıtlanmış bile olsa, yazın çok sıcak zamanlarda ve aşırı terlediğiniz durumlarda su kaybınız artacağı için yeterli miktarda, yani ortalama 2,5 ile 3 litre sıvı almaya dikkat edin. Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından tuz kısıtlamalı rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak bir miktar tuz kullanabilirsiniz. Eğer denizde dalma alışkanlığınız varsa dalış sizin için zararlı olabilir. Deniz kıyısı tatilindeyseniz kumda yatıp güneş banyosu yapmayın, denize sabah ve akşam saatlerinde girin, denizde uzun süre yüzmeyin ve fazla derin sulara açılmayın, tok karnına denize girmeyin. Hipertansiyon hastasıysanız kullandığınız ilaçlar tansiyonunuzu çok düşürebilir, yakın takip ve ilaç azaltımı söz konusu olabilir. Diüretik, yani idrar söktürücü ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız kontrollerinizi daha sık yaptırın. Sigara, alkol, fazla yağlı kızartmalı, ağır gıdalar yerine bol sebze, haşlama veya ızgara, bol meyve ve hafif gıdalar tercih edin. Çay, kahve, kolalı içecekler yerine hafif tuzlu ayran ve meyve sularını tercih edin. Bol su tüketin, bacaklarınızda venöz yetmezlik yani varis varsa denizde yürüyüş yapmanız faydalıdır ama asla kum banyosu yapmayın ve sıcakta fazla kalmayın. Eğer ritim bozukluğunuz var ise aşırı sıcaklar ritim bozukluğuna yol açabilir dikkatli olun. Yayla ve dağ turizmini tercih eden hastalarda ciddi kalp hastalığı ve hipertansiyon var ise yükseklerdeki oksijen azlığından dolayı şikayetleri artar. Ciddi hastalığı olanlar ve şikayeti olanlar yaylalara çıkmamalıdır. Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol ve ince kumaştan yapılmış giysileri tercih edin, doktorunuzla görüşmeden kalp ilaçlarınızı azaltmayın ya da bırakmayın. Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalple ilgili kontrollerinizi yaptırın" diye konuştu.