İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Tarım Bakanları 5. Toplantısına katılmak üzere Sudan'a giden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in daveti üzerine, Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve beraberindeki heyet Hartum'a bir ziyaret gerçekleştirdi.
Tarım Bakanı Eker'in ikili görüşmeler yapmak ve yerinde incelemelerde bulunmak için Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Recep Konuk'u daveti üzerine gerçekleştirilen ziyarette, Konuk'a Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan ile birlikte bir heyet de eşlik etti. 50'ye yakın ülkenin Tarım Bakanları ile tarım sektöründeki üst düzey bürokratlarının İslam Konferansı Teşkilatı, 5. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma Bakanlar Konferansına katılmak için Sudan'da bulunduğu dönemde gerçekleşen ziyarette Konuk ve beraberindeki heyet bir yandan konferansı takip etme fırsatını bulurken, öte yandan da hem Sudan'lı hem de diğer ülke temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in teklifi ile bir sonraki Bakanlar Toplantısı'nın 2011 yılının son çeyreğinde Türkiye'de yapılmasına karar verilen toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan Konuk şunları söyledi; “Sayın Bakanımız toplantıda potansiyele ve işbirliğine vurgu yaptı. Zaten Pankobirlik olarak biz de bu ziyarete o işbirliği arzusunu hayata geçirmek için dahil olduk. Hem Pankobirlik'teki tarımsal üretim organizasyonuna ait deneyimiz hem de dünyada benzerleri arasında seçkin bir yere sahip Konya Şeker'deki entegre tesis yaklaşımımız ile teknolojik üstünlüklerimiz dikkate alınarak Sudan'a davet edildik. Sayın Bakanımız Sudan'daki potansiyel ve bizim birikimimizden bir sinerji oluşturulmasını ve her iki ülkenin çıkarına bir işbirliğinin gelişmesini arzuladılar. Biz de bu iyi niyeti ve işbirliği arzusunu paylaştığımız için Sudan'a geldik. Son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Mevcut tesisleri ve tarım arazilerini inceleme fırsatı bulduk. Sadece Sudan Tarım Bakanı ve Bakanlık yetkilileri ile değil diğer İslam Ülkelerinin Bakanları ve bürokratlarıyla da görüşmeler yaptık. Birikimlerimizi paylaştık ve yeni işbirliği davetleri aldık. Bu ziyaretin bize bir diğer faydası ise şu oldu; İslam Coğrafyasındaki 50'ye yakın ülkenin gündemine vakıf olduk.
Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizce malum olanların dışında da sorunları ve avantajları tespit ettik. Mesela İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin en önemli ortak meselesinin, tarımsal üretimin ve verimliğin artırılması olduğu bu toplantıda üzerinde en çok durulan konu oldu. Bu konuda üst düzeyde olan birikimimizi paylaşabileceğimiz istişaresini yapma fırsatı bulduk. Bu işbirliği için de ortak din ve kutsal değerlerin kolaylaştırıcı rol oynayacağını tespit ettik. Mesela bu 50 ülkede 2008 yılında gıda açığının 20 milyar dolar arttığını konferansa sunulan raporlardan öğrendik. Bu gıda açığının kapatılabilmesi için Dünyanın 8'inci büyük tarım ekonomisi Türkiye'nin önemli bir işlev görebileceğini tespit ettik.”
Konuk, Bakan Eker ile birlikte Sudan Tarım Bakanı Abdülhalim İsmail El Muhtahfi, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ve Sudan şeker sektörü temsilcileri ile de detaylı görüşmelerde bulundu.