"Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi" düzenlenen törenle açıldı. Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç, "Gaziantep dışından gelen yaklaşık 10 bin dolayında öğrencimiz var. Öğrenim gördükleri şehir nasıl bir şehir, nasıl bir kültürü var, hangi kültürel gelişimlerden geçerek bugüne gelinmiş, kültürel gelişmesinde hangi etkenler var, bunları öğrensinler istedik" dedi.
Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen "Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi" düzenlenen törenle açıldı. Törene, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Suriye Başkonsolosu Haitham Saad, Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı. Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'nin üniversite de açılmasının amacının özellikle öğrencilere hitap etmek olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç, "Gaziantep dışından gelen yaklaşık 10 bin dolayında öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 4 yıl üniversitemizde kaldıktan sonra memleketlerine döndüklerinde Gaziantep nasıl bir şehir, ne biliyorsunuz diye sorulduğunda kebap ve lahmacunun dışında bir şeyler hatırlasınlar istedik. Öğrenim gördükleri şehir nasıl bir şehir, nasıl bir kültürü var, hangi kültürel gelişimlerden geçerek bugüne gelinmiş, kültürel gelişmesinde hangi etkenler var, bunları öğrensinler istedik" diye konuştu.
"Müze kelimesi, bilimler tapınağı demektir" diyen Ergeç, "Üniversitede bilimler tapınağının olması, öğrencilerimize gelecekteki hayatlarında kendilerine yön vermesinde etkisi olabileceğini düşündük. Bu da eğitimin bir parçasıdır. Okul eğitimi belirli bir yaşta biter ancak müze bir eğitim kurumudur. İnsan hayatı boyunca gidip öğrenebileceği, bir takım kazanımlar elde edebileceği bir kurumdur" diyerek, müzenin ücretsiz olduğunu ve herkese kapısının açık olduğunu söyledi. Müzede Gaziantep'in "Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler", "Antep Ağzı ve Dil Özellikleri", "Şehrin Hayatında Önemli Olaylar", "Aile Hayatı, Günlük Hayat, Özel Günler", "Çocuk Oyunları ve Oyuncakları", "Eğlence Hayatı", "Fotoğrafçılık" ve "Karagöz Oyunculuğu" gibi son 150-200 yılın yaşantısından çeşitli kesitler yer aldığını ifade eden Ergeç, "Gaziantep Üniversitesi 'Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'nin başarılı olması, Gaziantep esas alındığına göre, biraz da kadirşinas Gaziantep halkının yapacağı, ellerinde bulunan ata yadigarı, üretimi günümüzde kalmamış kültürel malzemenin bağışı ve benzeri yardımlarına bağlıdır" diyerek, müzenin kuruluşunda bağışlarıyla katkı verenlere teşekkür etti.