“Gazze abluka altında kalmak zorundadır” diyen Netanyahu, abluka kırılırsa, Gazze'nin İran limanına döneceğini ve Hamas'ın elinde, Tel Aviv'e kadar uzanacak füzeler olduğunu ileri sürdü
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 3 gün önce Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen askeri operasyonu ve Gazze'nin abluka altında kalması gerektiğini savundu.
Operasyona karşı yükselen sert eleştiriler nedeniyle dünya kamuoyunu 'ikiyüzlü' davranmakla suçlayan Netanyahu, 'Gazze, abluka altında kalmak zorundadır' dedi ve ablukanın kırılması halinde Gazze'nin 'bir İran limanına' döneceğini öne sürdü.
Netanyahu, yardım filolarındaki eylemcilerden 9 kişinin hayatını kaybettiği, onlarcasının da yaralandığı kanlı operasyonun ardından, ilk kez İsrail halkına seslendiği konuşmasında, 'Niçin Gazze'de abluka var?' diye sordu ve Hamas iktidarı altındaki Gazze'nin sürekli silahlandığını öne sürdü.
Netanyahu, Gazze'nin bugün, güneyde Mısır sınırındaki tüneller yoluyla, iki yıl öncesine göre, çok daha uzun yörelere zarar verebilecek silahlara sahip olduğunu belirtti; 2009 yılı başındaki Dökme Kurşun operasyonu başlayıncaya kadar, sadece Gazze çevresindeki Sderot, Aşkelon gibi sınır şehirlerini vurabilecek gelişmişlikte silahlara sahip olan Hamas iktidarının, aradan geçen bir buçuk yıllık süre içerisinde bugün, Aşdod'a, Tel Aviv'e, hatta Herzliya'ya kadar ulaşabilecek menzile sahip füzelere sahip olduğunu söyledi.
'Bütün bunları Mısır sınırındaki tünellerden sağlıyorlar' diyen Netanyahu, yine de tüneller yoluyla getirilen silahlar ile denizden getirilecek silahlar arasında çok büyük fark bulunduğunu ifade edip, şöyle devam etti:
'Dostlarımıza ve bizimle dost olduğunu söyleyen ülkelere sesleniyorum: Gazze ablukasını kaldırmak ve yardım altında gelecek olan gemileri kontrol etmeden Gazze'ye sokabilmek bölgeye girebilecek olan yüzlerce silah dolu gemiye yol vermek demektir. Bu nedenle, Gazze abluka altında kalmak zorundadır.'
Netanyahu, Hamas'ın giderek artan silahlanmasının, Gazze'ye uygulanan ablukanın da kaldırılmamasının gerekçesi olduğunu söylerken, Gazze'nin 'İran'ın Akdeniz limanı yapılma hevesinde"'olunduğunu da iddia etti ve 'Bu da sadece İsrail için değil, Avrupa ülkeleri için de çok büyük tehlikedir' dedi.
İsrail Başbakanı, meselenin sadece yardım meselesi ve mal tedariki olması halinde, limanlarının buna açık olduğunu, bu yardımların serbestçe bu yollardan girebileceğini belirtti.
Netanyahu, Gazze'ye yardım götüren filonun hedefinin ise yardımdan öte bir provokasyon ve ablukayı kırma olduğunu ileri sürdü, 'Buna müsaade edemezdik' dedi.
Netanyahu, ablukanın kırılması halinde, bundan sonra onlarca, yüzlerce silah taşıyan geminin Gazze'ye yöneleceğini de iddia etti.
Netanyahu, konuşmasında gemiye operasyon düzenleyen askerlerin 'hunharca' bir saldırıya maruz kaldığını, kendilerini savunduklarını öne sürdü; ilk saldırının da gemidekilerden geldiğini savundu. Uluslararası kamuoyundan gelen eleştirilere karşı da Netanyahu, ülkesinin bir kez daha 'ikiyüzlülük ve önyargılarla' karşı karşıya kaldığını iddia etti.
Netanyahu'nun, filoya düzenlenen operasyonun ardından, operasyonda 4 vatandaşını kaybeden Türkiye'den her düzeyde gelen sert eleştirilere rağmen, konuşmasında hiç Türkiye'den bahsetmemesi dikkati çekti.