Kurulması planlanan Kent Müzesi'nin temelini oluşturacak “İstanbul 1910-2010” sergisi şehrin son yüzyılda geçirdiği değişime fotoğraflar, gazete kupürleri, harita ve siyasi aktörleriyle ışık tutuyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle ileride kurulması planlanan İstanbul Kent Müzesi'nin yapıtaşlarından birini oluşturacak "İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi"ni hayata geçirdi.
Önceki gün açılışı yapılan sergi, İstanbul'un asırlık kentsel ve tarihsel sürecini resim, harita, gazete kupürleri ve siyasi aktörleriyle anlatıyor. Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu'nun ev sahipliğinde Santralistanbul'daki sergi 3 katta yer alıyor. Her katta İstanbul'a ait görselli bilgilerin sunulduğu sergide, Taksim'in nostaljik tramvay görüntüleri eşliğinde 1900'lü yıllara ait fotoğraflar dikkat çekiyor. Taksim'i anlatan "Her şeyin meydanı. Siyaset meydanı" ibareleriyle...
2. katta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış siyasilerin isimleri var. Başkanların isimlerinin altında yer verilen dönemin gazete kupürleri ise medyanın siyaset gözlüğünden şehre bakışındaki farklılıkları gözler önüne seriyor. Nurettin Sözen isminin altında "Olimpiyat'a dev adım, tramvaylı Beyoğlu Metro gerçekleşiyor" gibi cafcaflı metinler yer alırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi altında 'Taksim'e cami tartışmaları', 'Temel atma fetih günü', 'İstanbul felç', 'İstanbul küme düşüyor' başlıkları dikkat çekiyor.
Nurettin Sözen döneminin tersine gergin ve karanlık durum vakaları ile süslü Erdoğan dönemine ait bilgilerde sergiyi hazırlayan öğretim görevlilerinin şu değerlendirmesi yer alıyor: "Erdoğan döneminde belediye ödevlerinin hizmet söylemi ile sunulması İstanbul'un devam eden krizdeki kent imajı ile birlikte yürüdü. Taksim'deki cami tartışmaları 28 Şubat sonrasında da basının gündemindeydi."