Teşvik geldi, ekonomi canlandı

Aa
00:0026/08/2010, Perşembe
G: 26/08/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Teşvik geldi, ekonomi canlandı
Teşvik geldi, ekonomi canlandı

Bartın'da, teşvik uygulamasının ardından 2004'te Bin 208 kişinin istihdam edildiği sanayi sektöründe çalıştırılan personel sayısı 7 bine ulaştı. Bartın Valisi Küçük: 'Geçen yıl sonu itibariyle ihracat oranımız 14 milyon 660bin liraya yükseldi' ded.

Bartın'da, teşvik uygulamasının ardından 2004'te 1208 kişinin istihdam edildiği sanayi sektöründe çalıştırılan personel sayısı 7 bine ulaştı. 2003 sonunda 5084 sayılı kanun kapsamına alınan Bartın'da, işçi sigorta primleri, işveren payı ve gelir vergisi stopajının Hazine tarafından karşılanması, enerji desteği ve ücretsiz arazi tahsis edilmesiyle Organize Sanayi Bölgesine (OSB) yatırımcıların ilgisi arttı.

Gümrük limanının bölgede bulunması, Karadeniz'e açılan en yakın limana sahip olunması dolayısıyla pazara ve ham maddeye ulaşım kolaylığı, Ankara'ya 2,5 ve İstanbul'a 4,5 saat mesafede yer alması yatırımcılar için Bartın'ı cazibe merkezi haline getirdi.

Tekstilin ana sektör olduğu Bartın'da, 2004'te faaliyet gösteren 58 fabrikanın sayısı demir çelikten orman ürünlerine kadar açılan yeni tesislerle 120'ye ulaşarak istihdamın da artmasını katkı sağladı.

Kentte 31 fabrika ve 3 bin 287 istihdamı ile başı çeken tekstil ve konfeksiyon sektörünün yanı sıra kömür, toprak, plastik, metal eşya, gıda, orman ürünleri ve mobilya sanayi önde gelen sektörlerin başında yer alıyor.

40 milyon dolarlık yatırımla Batı Karadeniz Bölgesi'nin en büyük özel sektör demir-çelik fabrikasının da üretime başladığı kentte, 120 sanayi tesisinde toplam 7 bin kişi istihdam ediliyor.


İHRACATTA ARTIŞ

Bartın Valisi İsa Küçük, kentin sanayi, transit ulaşım ve enerji alanındaki potansiyelini harekete geçirerek, bölgesinde üreten ve ekonomiye daha çok katkı yapan il olmasının hedeflendiğini bildirdi.

Sanayi arsalarının yeterli büyüklük ve sayıda oluşturulamamasının özel sektör yatırımlarının beklenen düzeyin altında kalmasına yol açtığına işaret eden Küçük, 1. OSB'de genişletme çalışmaları kapsamında kamulaştırmalar tamamlanmış ve parsel tahsisleri yapılmıştır. OSB'nin 2. genişletme alanı Kurtköy mevkisindeki 500 bin metrekarelik alanla ilgili çalışmalar devam etmektedir.' diye konuştu.


SERİ YÜKLEME - BOŞALTMA

Vali Küçük, Bartın Limanı Ro-Ro iskelesinin inşa edilmesiyle limanda seri yükleme ve boşaltmaların yapılabileceği gemilerin yanaşacağını ifade ederek, 'Projenin revizyon imar planı yapılmış ve onaylanmıştır. Karayolu, havayolu, denizyolu ulaşımının olduğu ilimizde ülkemizin mevcut demiryolu ağına yeni bir transit bağlantıyı sağlayacak Adapazarı-Ereğli-Bartın-Amasra liman bağlantıları da sanayicilerimiz ve yatırımcılarımız için önemli açılım olarak görülmektedir' dedi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Toksöz de kentte ihracat yapan 25 firmanın bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: 'İlimizde yaşanan ekonomik gelişmelerin yanı sıra Bartın Limanı'nın mevcut potansiyelinin genişletilmesi, işlevselliği artıracak gerekli alt yapının oluşturulması ilimize artı değer kazandıracaktır.'