Sağlık Bakanlığı, okul kantinlerinde çocukların ilgisini çeken tost, hamburger, simit, pizza gibi ayaküstü hazır yemek anlamındaki 'fast-food' yiyecek türlerine savaş açtı.
İlköğretim okullarında beslenme dersleri veren bakanlık, öğrenci ve ailelerine “Beslenme çantalarını ihmal etmeyin” uyarısında bulundu.
Okula giden çocukların ellerinde neşeyle salladıkları rengarenk beslenme çantaları gözden düştü. Miniklerin yeni gözdesi, sağlık otoritelerinin sağlıksız buldukları Amerikanvari fast-food tarzı beslenme. Eskiden öğrencilerin beslenme çantalarını anneleri hazırlarken, artık birinci ve ikinci sınıftaki çocuklar bile kantinden yemeği tercih ediyor. Ancak, bol yağlı ve yüksek kalorili hamburger, tost, pizza, sandviç ve patates kızartması gibi yiyecekler miniklerin sağlığını tehdit ediyor. Fast-food tarzı beslenen çocuklar küçük yaşlarda obezite, şeker, tansiyon, kolesterol başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanıyor. Sağlık Bakanlığı, okullarda gittikçe yaygınlaşan ayaküstü yemek alışkanlığı yerine beslenme çantalarını yeniden canlandırmayı hedefliyor. Bu amaçla bakanlığa bağlı diyetisyenler öğrencilere dengeli ve sağlıklı beslenme eğitimleri vermeye başladı.
Ayrıca Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu'na “İlköğretim Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Kılavuz Kitabı” hazırlatıldı. Çocukların anlayacağı bir dille yazılan ve resimlerle süslenen kitapta sağlıklı beslenmenin önemi, besin öğeleri, öğünlerde alınacak besinler, enerji dengesi ve ideal kilonun nasıl korunacağına ilişkin bilgiler veriliyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte ilköğretim okullarında beslenme eğitimi programı başlattıklarını belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın hazırlattığı kılavuz kitapta beslenme çantalarının süt, et-yumurta-kurubaklagil, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıl olmak üzere 4 farklı yiyecek grubundan seçilerek hazırlanması öneriliyor. Beslenme grubunda şu yiyecek ve içecekler bulunuyor: “1. Grup: Haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et. 2. Grup: Domates, salatalık, marul, kazınmış havuç, mandalina, elma, üzüm, kiraz, erik gibi mevsimine uygun iyi yıkanmış taze meyve ve sebzeler. 3. Grup: Ekmek. 4. Grup: Ayran veya süt.”