Bağlantısızlar Zirvesi başladı

Cihan
00:0015/07/2009, Çarşamba
G: 15/07/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Bağlantısızlar Zirvesi başladı
Bağlantısızlar Zirvesi başladı

Elliden fazla devlet başkanını bir araya getiren Bağlantısızlar Hareketi 15. Zirve Toplantısı, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde başladı. Toplantıda başta küresel krize yönelik çareler olmak üzere bazı bölgesel konular masaya yatırılacak. Toplantıda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül temsil ediyor. Gül zirveye "Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu' sıfatıyla katılıyor.

Toplantıya katılacak olan Pakistan ve Hindistan başbakanlarının da barış görüşmesinde bulunabilecekleri belirtildi. Geçtiğimiz yıl Bombay'da düzenlenen saldırılar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine yol açmıştı. Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'den önce de Hintli ve Pakistanlı yetkililer bir araya gelmişlerdi. Hindistan Dışişleri Bakanı Shri Shivshankar Menon ve Pakistanlı meslektaşı Salman Beşir dün 90 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişlerdi. Görüşmede Bombay saldırıları ele alınmıştı. Hindistan, 166 kişinin öldüğü saldırılardan dolayı Pakistanlı bir grup olan Leşker-i Tayyibe'yi suçluyor.


Toplantı sonunda çıkacak deklarasyonda ayrıca gıda güvenliği, İsrail-Filistin çatışması ve Nelson Mandela'nın onurlandırılması gibi konulara da değinilmesi bekleniyor. Deklarasyonda ayrıca Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası finans kurumlarında seslerinin duyulması için üye ülkelere Çin ile işbirliği yapmaları çağrısında bulunulması da bekleniyor.


Hareketin liderliği ise bugün üç yıllığın Küba'dan Mısır'a geçecek. Toplantıda Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun da bir konuşma yapması bekleniyor. Küba, 2006 yılında Havana'da düzenlenen zirvede dönem başkanlığını Malezya'dan almıştı.


118 ülkenin delegeleri, hafta sonundan bu yana görüşmelerde bulunuyorlar. Söz konusu toplantı, Birleşmiş Milletler Genel Kongresi'nden sonra en büyük uluslar arası toplantı olarak da niteleniyor.


Bağlantısızlar Hareketi, 1955 yılında Soğuk Savaş döneminde ne ABD'nin ne de Rusya'nın tarafında yer almak istemeyen ülkeler tarafından kurulmuştu. Hareketi kuran liderler ise Hindistan Başbakanı Jawaharlal Nehru, Mısır eski Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır ve Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Tito olmuştu.


Grup ülkeleri, 1979 yılında yayınladığı deklarasyonda birbirlerini "emperyalizm, kolonicilik, neo-kolonicilik, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının her türlüsüne karşı destekleme" kararı almışlardı.


Harekete üye halen 118 üye ülke 15 de gözlemci ülke bulunuyor. Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin üçte ikisini oluşturan grup aynı zamanda dünya nüfusunun yarısını temsil ediyor. Hareketteki ülkelerin çoğunluğunu ise Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri oluşturuyor.