Topkapı'daki Türk Dünyası Kültür Mahallesi içerisinde açılan Zinnet Restoran'da Orta Asya mutfağının bol baharatlı ve leziz yemeklerini tadabilirsiniz
İstanbul'da neredeyse hemen hemen tüm ülkelerin mutfaklarına ulaşmak mümkün. Fakat Orta Asya yemek kültürü gerek işletmeciler, gerekse aşçılarımız tarafından göz ardı ediliyordu. Lezzet Durakları'nda bu hafta ziyaret ettiğimiz İ.B.B Kültür A.Ş.'ye bağlı Türk Dünyası Kültür Mahallesi içerisinde bulunan Zinnet Restoran işte tam da bu açığı kapatmak için hizmet vermeye başladı. Yaklaşık bir aydır Orta Asya mutfağından Özbek pilavı, Uygur pizzası, lağmen, Kırgız kebabı gibi birbirinden leziz ve Türk damak tadına uygun yemeklerin hazırlandığı bu mekan Çin'de doğan bir Uygur Türk'ü Zarife Kerim'in fikri olarak ortaya çıkmış. Mekanın sahibi Zarife Kerim, Zinnet'te misafirlerine iyi yemekler sunabilmek için canla başla çalışıyor. Mekânda hazırlanan yemeklerin genelinde seksen çeşit baharat kullanılıyor ve bu baharatlar ana vatanlarından getiriliyor.
Orta Asya kültürünün her detayda görülebildiği mekânda yemeklerin servisi de geleneksel tabaklarda yapılıyor. Size servis edilen her yemeğin öyküsü ve yemeği nasıl tadacağınız birbir anlatılıyor. Sıra geldi mekânda servis edilen yemekleri anlatmaya. Daha baştan söylemeliyim ki bu yemekleri anlatmak pek de kolay değil. En iyisi siz de bir gün yolunuzu Türk Dünyası Kültür Mahallesi'ne düşürün ve İtalyan'ların Marco Polo sayesinde Orta Asya'dan öğrendiği elde kesilen makarnaları, elli çeşit kebabı ve İpekyolu çaylarını mutlaka tadın.
Bütün bir tavuk
4 adet patates
1 adet kuru soğan
100 gram sivri biber
4 adet kırmızı biber
1 avuç kurutulmuş arnavut biberi
Bol miktarda sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 baş yaş zencefil
1 tutam kereviz
Bir tutam kereviz
4-5 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı akbiber
Tavuk eti ceviz büyüklüğünde doğrandıktan sonra tuz ve diğer baharatlarla karıştırılır. Soyulup tavukla aynı büyüklükte doğranan patatesle beraber kavrulur. Soğan ve sarımsaklar iri iri kıyılır. Ayıklanan ama doğranmayan arnavut biberi, kırmızı ve sivri biberle birlikte kavrulmakta olan tavuk ve patatese ilave edilir. Yüksek ateşte bir iki karıştırıldıktan sonra ateş kısılır. Pişen tavuk kereviz ve defne yaprağıyla servisi yapılır.