GSM sektöründeki hakim konumunu kaybetmemek için, numara taşınabilirliğiyle ilgili yönetmeliğin durdurulması ve iptali amacıyla Rekabet Kurumu'na başvuran ve numara taşınabilirliğinin gecikmesini sağlayan Turkcell, ardından konunun Danıştay'a kadar gitmesine neden olmuştu.
Danıştay 13. Ceza Dairesi ise, Turkcell'in Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle açtığı davayı reddetmişti. Bu karar sonrasında bile Turkcell, ısrarlı tavrını sürdürmeye devam etmiş, bunu bir ara karar olduğunu, daha kesin kararın verilmediğini belirtmişti. Turkcell, daha sonra nasıl olmuşsa, numara taşınabilirliğinini engelleme çabasına son vereceğini ima eden bir açıklama yapmıştı.
Tüm bunlar olurken, numara taşınabilirliğinin uygulanabilmesi için, tüm GSM operatörlerinin abonelerine dağıttığı numaraların ortak bir veritabanında toplanması ve tüm GSM aboneleri tarafından paylaşılabilmesi ihtiyacı sonucu başlatılan 'numara taşınabilirliği veritabanı' sistemine ilk başta destek veren Turkcell, bu projeden de çekilerek, tavrını göstermişti. Şu an itibariyle Turkcell'in desteği olmadan Avea ve Vodafone'un 4 milyon dolarlık masrafı üstlenmesiyle, GSM abonelerine numaraları değişmeden istediği operatörden hizmet almasını sağlayacak, bir anlamda onları özgürleştirecek numara taşınabilirliği veritabanı tamamlanmaya çalışılıyor.
Ortaya çıkan tabloda Turkcell, müşterinin lehine olabilecek numara taşınabilirliği uygulamasının şiddetle karşısında duran, bu amaçla mahkeme kapılarından medet uman, bu davaya bağlantılı olarak 3G ihalesinin de iptal edilmesine neden olan, müşteri dostu olmayan bir şirket durumuna düştü. Tablo oldukça hazin!