'Fazla öfke kalbe zararlı'

Cihan
00:001/03/2008, Cumartesi
G: 1/03/2008, Cumartesi
Yeni Şafak
'Fazla öfke kalbe zararlı'
'Fazla öfke kalbe zararlı'

Yapılan pek çok araştırmanın sonucuna göre öfkenin kalp krizi ve inme riskini artırdığı ve her yaştaki insan için tehlikeli olduğu bildirildi.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, yaşlarının ortalaması 62 olan bin 305 erkek arasında yapılan araştırmaya göre kızgın erkeklerde kalp hastalıklarının gelişme ihtimali sakin bir kişiliğe sahip olanlardan 3 kez daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Yaşlı ve aynı zamanda öfkeli erkeklerin diğerlerine göre daha hassas olduğunu belirten Aydın, aşırı öfke her yaştaki insan metabolizması üzerinde olumsuz etkilerde bulunduğunu, öfkenin her yaştaki insan için tehlikeli olduğu uyarısında bulundu.

İnsanların öfkelendiği zaman sessizlik için kaynaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Hissettiklerinizi arkadaşlarınızla, eşinizle, paylaşmayı deneyin. Konuşmayı başaramazsanız, hissettiklerinizi yazmaya başlayın; kendinize neden çok öfkelendiğinizi ve kontrolünüzü kaybettiğinizi açıklamaya çalışın. Diyaframdan derin derin nefes alma egzersizleri yapın. Asla öfkelendiğiniz anda gemileri yakmak için sakladığınız son sözcükleri dile getirmeyin. Sesinizi yükseltmemeye çalışın. Asla küfür ya da beddua etmeyin. Öfke patlaması geliyorum dediğinde birkaç saniye bekleyin ve sakinleşmeye çalışın. Dişlerinizi sıkmayın ya da gıcırdatmayın. Gün içinde gülümseme egzersizleri yapın." dedi.

Süha Aydın, öfkeli insanların iş ortamında iletişimle ilgili yaşadıkları en önemli sorunların başında, herhangi bir konuyla ilgili tartışmalarda doğruluğundan emin olmadan hemen bir sonuca varmaya çalışmaları ya da çevrelerindeki insanları buna zorlamaları olduğunu anlattı.

Aydın, "Bu insanların farklı görüşlere tahammülleri yoktur. Söz konusu durumda yapılması gereken ilk şey, gittikçe ısınan tartışmalarda sakin olmaya çalışmak ve sahip olunan sorumlulukları tekrar gözden geçirmek. Öfkeliyseniz, aklınıza gelen ilk şeyi iş ortamındaki diyaloglarda dile getirmeyin. Sakin olun, yavaşlayın, derin nefes alın ve ne söylemek istediğinizi iyice düşünün. Aynı zamanda diğer insanların ne söylediklerini de dikkatle dinleyin. Size herhangi bir soru sorulduğunda cevap vermeden önce sakin olun ve zamanınızı iyi kullanın." uyarılarında bulundu.