Seyahate çıkarken maske takın

Sağlık Servisi
00:007/05/2009, Perşembe
G: 6/05/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Seyahate çıkarken maske takın
Seyahate çıkarken maske takın

Domuz gribi, insanlara hala panik yaşatıyor. Özellikle iş için yurtdışına çıkmak zorunda kalanlar için durum daha da riskli. Peki yurtdışına giderken nasıl önlem almanız gerektiğini biliyor musunuz?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, Meksika'da başlayıp diğer ülkelere hızla yayılan domuz gribinin kıtalar arası salgın anlamına gelen bir pandemi haline dönüşebileceğini belirtiyor. Sönmezoğlu, domuz gribinde korunma yollarını ve seyahat dönüşü nasıl bir koruma içine gireceğimiz konusunda bilgiler verdi:

Domuz gribi nedir?

Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikrorganizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır. Virüs şimdiye kadar insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak, mikrorganizmadaki değişime bağlı olarak ortaya yeni bir formu çıkmıştır .

Kuş gribi de çok yaygındı ama böyle bir salgından bahsedilmedi, şimdi neden salgından bahsediliyor?

Kuş gribine, hala ara sıra rastlanıyor ama büyük salgına dönüşmedi en önemlisi insandan insana bulaştığı gösterilmedi. Domuz gribi ise çok kısa bir zamanda hızla yayıldı ve 180 kişide görüldü. Üstelik bu 40 kişi de domuzla temas etmiş kişiler değildi. Meksika'da da bu sürede 80 vaka ortaya çıktı. Domuz gribi Amerika ve Meksika dışında Kanada, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Yeni Zelenda ve Avusturya'da görüldü.

Bu hastalığın belirtileri nelerdir?

Domuz gribi domuzlarda enfeksiyon oluşturan bir griptir; zaman zaman insanlara da geçtiği görülmüş; insandan insana geçtiği ise bu ayki salgında görüldü. Solunum yolu, öksürük ve hapşırık yolu ile bulaşıyor. Belirtileri normal gripten hiç farklı değil. Bulaştıktan sonra 1-3 gün içinde hastalık ortaya çıkıyor. Normal gripten farklı olarak ateş çok yükseliyor. Ve ishal görülüyor.

Ne tür önlem alınmalıdır?

Tipik girip gibi solunum yolu ile bulaşacağından öksürürken, hapşırırken ağız mutlaka kapatılmalıdır; yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi semptomlar görüldüğünde de sağlık kurumlarına başvurmak gerekir. Eller sık sık yıkanmalı, şüpheli olan kişilere çok yaklaşılmamalı, maske takılmalıdır.

Domuzlarda hastalık sık ne zaman görülmektedir ?

Domuzlar arasında salgınlar bütün yıl boyunca görülmekle birlikte, ılımlı bölgelerde sonbahar ve kış aylarında görülme sıklığı artmaktadır. Bir çok ülke domuz topluluklarını domuz gribine karşı aşılamaktadır.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ederken ne gibi önlem alınmalı?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi, başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır.

Hastalığın görüldüğü ülkelerden dönerken ne yapmak gerekir?

Son iki hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunmuşsanız ve başta 38 dereceden yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Böyle belirtiler sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürre, nezle, bronşit gibi başka birçok solunum yoluyla bulaşan hastalık da benzer belirtiler gösterebilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.



Tıbbi yardım gerektiren durumlar:


  • Solunum güçlüğü veya nefes darlığı

  • Göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç

  • Ani baş dönmesi

  • Konfüzyon

  • Şiddetli bulantı ve kusma

  • Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü

  • Mavimsi cilt rengi

  • Yeterince sıvı alamama

  • Uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe

  • Huzursuzluk

  • Grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük

  • Döküntü