Şifre çalınsa da banka sorumlu

Önder Deligöz / İSTANBUL
00:0017/09/2010, Cuma
G: 17/09/2010, Cuma
Yeni Şafak
Şifre çalınsa da banka sorumlu
Şifre çalınsa da banka sorumlu

Yargıtay, sanal ortam dolandırıcılarına para kaptıran banka müşterilerinin yüzünü güldürecek bir karara imza attı. Mahkeme, şifresi internet korsanları tarafından ele geçirilerek hesabı boşaltılan işadamının zararının, banka tarafından karşılanmasına hükmetti

Yargıtay, internet bankacılığı dolandırıcılığında emsal teşkil edecek bir karar aldı. Sanal ortam dolandırıcılarına parasını kaptıran müşterilerin yüzünü güldürecek karar, İstanbul'da yaşayan bir iş adamının bankasıyla yaşadığı anlaşmazlığın ardından alındı. Power Elektronik firmasının sahibi Vedat Emanet özel bir bankanın Ümraniye şubesinde açtırdığı TL hesabından bilgisi olmadan para transferi yapıldığını fark etti. İnternet bancılığı kullanılarak 30 Kasım 2006 tarihinde hesabından 4 bin 950 TL'nin Karadeniz Ereğlisi'nde bulunan Sebahattin C. isimli şahsın hesabına aktarıldığını belirten Vedat Emanet, bankasına başvurarak gereken düzeltmenin yapılmasını istedi.

YASAL FAİZİYLE İSTEDİ

Banka yetkililerinin böyle durumlarda sorumluluğun hesap sahibinde olduğunu söylemesi üzerinde Emanet, avukatı aracılığı ile mahkemeye başvurdu. Avukat Aziz Genç, mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkilinin mağduriyetine ilgisiz kalan bankanın olayda 'kusursuz sorumluluğu' bulunduğunu belirterek hesaptan çekilen paranın yasal faiziyle birlikte iade edilmesini istedi. Banka ise Emanet'in bilgisayarının ve şifresinin güvenliğini sağlayamamış olması nedeniyle mağdur olduğunu belirterek kusurlu oldukları iddiasını kabul etmedi.

MAHKEME İŞADAMINI HAKLI BULDU

Davanın görüldüğü İstanbul 1. Sulh Hukuk Mahkemesi ise makine mühendisi, hukukçu ve ekonomistten oluşan 3 kişilik bir bilirkişi heyetine konunun incelenmesi için talimat verdi. Bilirkişi, hazırladığı raporda internet ve telefon bankacılığı faaliyetlerinin güvenliğini sağlama görevinin bankalara ait olduğunu belirtti. Bankanın savunmasında yer alan 'sanal klavye' kullanımının şifrelerin gizliliğine katkı sağlayamayacağına dikkat çekilen raporda bazı casus programlar aracılığı ile tüm klavye hareketlerinin takip edilebildiği hatırlatıldı. Bilirkişi raporunda, Emanet'in internet bankacılığı şifresinin diğer şahısların eline geçmesinde her hangi bir ihmalinin ya da kusurunun bulunmadığı kanısına varıldığı belirtildi.


Yargıtay onayınca emsal oldu

Raporda bankaların kusursuz sorumluluklarına da değinilerek ilgili konuda verilen kararlar hatırlatıldı. Bilirkişi, internet bankacılığı bakımından gerekli ek tedbirleri almadığı belirtilen bankanın müşteri iradesi dışında başka bir hesaba aktarılan paranın sorumluluğunu taşıdığına karar verdi. Bilirkişi raporunu dikkate alan İstanbul Birinci Sulh Hukuk Mahkemesi hesaptan çekilen 4 bin 950 liranın tahsil edilmesine karar verdi. Karara itiraz eden banka Yargıtay Hukuk Dairesi'ne müracaatta bulundu. İtirazı değerlendiren Yargıtay da sorumluluğun bankaya ait olduğu kararını onadı.