Yargı süreci bitmedi

Selçuk Ateşalan
00:007/12/2009, Pazartesi
G: 7/12/2009, Pazartesi
Yeni Şafak
Yargı süreci bitmedi
Yargı süreci bitmedi

Hukukçular, 3 eski kuvvet komutanının 10 saatlik sorgudan sonra serbest bırakılmasının 'suçsuz' oldukları anlamına gelmediğini belirtti. Paşaların ek ifadesinin alınabileceği ve haklarında dava açılabileceği kaydedildi.

Ergenekon savcılarına verdikleri ifade ardından serbest bırakılan emekli kuvvet komutanları Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek için ayrı iddianame hazırlanabileceği öne sürüldü. Darbe günlükleriyle ilgili sorgulanan komutanlar, yeni deliller bulunması durumunda tekrar sorgulanacak. Türk yargı tarihinde ilk kez, görev başında bulundukları dönemde suç işledikleri iddia edilen emekli 3 kuvvet komutanı "şüpheli" sıfatıyla sivil savcılara ifade verdi. 10 saat süren sorgulamanın ardından serbest bırakılan Yalman, Fırtına ve Örnek'in haklarında yeni deliller elde edilirse, ek ifade için tekrar savcılığa çağrılabileceği öğrenildi. Soruşturma sonunda savcılar dava açmak için yeterli delil bulunduğunu değerlendirirse, komutanlar hakkında ayrı bir iddianame hazırlanacak.

SUÇSUZ DEMEK DEĞİL

Yeni Şafak'a konuşan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, eski kuvvet komutanlarının tutuklanmamalarının suçsuz oldukları anlamına gelmeyeceğini belirterek,“Bundan sonra iki ihtimal var. Ya haklarında kovuşturmaya gerek görülmeyecek ya da yeni deliller ışığında soruşturmaya devam edilebilir” dedi. Petek, şunları söyledi: “2. iddianame ve günlük içeriklerini biliyoruz. 2003 -2004 yılları arasında yapılan toplantılar ifadelerde geçiyor. Ancak komutanların emekli olduktan sonra darbe girişimlerine devam edip etmedikleri iddianamede yok. Bu süre zarfında savcılar o konularda da delil toplamış olabilirler.”

HAKLARINDA DAVA AÇILABİLİR

Komutanların tutuklanmamalarının, suçsuz oldukları anlamına gelmediğini vurgulayan Petek, “Bence savcılar kısa sürede yeni bir iddianame hazırlayarak, Yalman, Fırtına ve Örnek'i mahkemeye sevk edeceklerdir. Genelde savcılar bu tür durumlarda delil takdirini mahkemelere bırakırlar” dedi.

Habertürk TV'ye konuşan eski DGM Savcısı Mete Göktürk ise 3 emekli paşanın serbest bırakılmalarının, hukuki sürecin parçası olduğunu söyledi. Göktürk, şöyle konuştu: “Darbe günlükleri diye bir defter var. Eski Genelkurmay Başkanı'nın tanıklığı var. Bütün bunlar bu kişilerin ifadeye çağrılmaları için yeterli bulunmuş. Şu aşamada tutuklamaya gerek olmadığı görülmüş. Serbest bırakılmaları, haklarında dava açılmayacağı anlamına da dava açılacağı anlamına da gelmez. Yeni delillerin ortaya çıkması durumunda tutuklanmalarına da karar verilebilir."