Zeytinburnu'nda belediye hizmetlerine küresel ayar

Aysel Yaşa
00:0010/04/2010, Cumartesi
G: 9/04/2010, Cuma
Yeni Şafak
Zeytinburnu'nda belediye hizmetlerine küresel ayar
Zeytinburnu'nda belediye hizmetlerine küresel ayar

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, vaatlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor. Zeytinburnu halkını mutlu etmek için çalışan Aydın, kültürel ve sosyal belediyecilikte de örnek gösteriliyor. Ayrıca tarihi değerlerin günışığına çıkartıldığı bölge turizm anlamında da ciddi potansiyele sahip

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçesinde yaptığı hizmetlerle vatandaştan oldukça olumlu geri dönüşler alıyor. Bugüne dek vaat ettiği projelerin çoğunu gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşayan Başkan, Zeytinburnu'nu turistlerin Türkiye'yi ziyaret nedenlerinden birisi yapmayı planlıyor. Göreve geldiği 1999'da Zeytinburnu'nda yaşayanlara “Bu ilçede yaşamaktan memnun musunuz?” sorusunu soran ve yüzde 36'sının memnun olduğunu, geri kalanların ise aksi görüş bildirdiklerini söyleyen Başkan Aydın sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yaşadığım bu bölgede aidiyet duygularının hangi düzeyde olduğunu belirlemek için anket düzenledik. Burada yaşayan insanların ilçeleriyle ilgili kanaatlerini özetliyor bu. Bugün geldiğimiz noktayı belirtmek gerekirse geçen yıl aynı anketi yaptırdım. Bu kez bu soruya yüzde 80 memnunuz cevabı geldi.” Belediye olarak birçok işi yapmakla görevli olduklarını belirten Başkan, Zeytinburnu'nda yaşananlara hizmet etmek, yaşam standartlarını düzeltmek ve onları mutlu etmek için gece gündüz çalışıyor. Halkın mutluluğunu amaç edindiklerini belirten Aydın “Biz 1999 seçimlerinde seçim beyannamemizde, 'Önümüzdeki beş yıllık süreçte kültürel belediyecilik denince sosyal belediyecilik, dezavantaj gruplarının desteklenmesi dendiğinde akla Zeytinburnu gelecek' dedik. Varolan kültürel değerlerin açığa çıkarılması konuşulduğunda, hatta İstanbul dendiğinde 'Akla Zeytinburnu gelecek' dedik ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürdük” diyor.

TARİHLE BUGÜN BULUŞUYOR

Deri ve tekstil sektörünün İstanbul'daki merkezi olan Zeytinburnu'nda işverenlerle sıkı diyalog kuruluyor. Bu aşamada bazı istihdam projeleri de yürütülüyor. İstihdamı artıracak, işadamlarına yeni iş alanları sağlayacak, eleman arayanlarla iş arayanları bir araya getirecek projeler üzerinde çalıştıklarına değinen Aydın şöyle diyor: “Biz elimizden geldiği ölçüde bazı politikalar geliştiriyoruz. İşyerlerinin koşullarını düzenlemelerinde, turizmle ilgili projelerimiz var. Bu problemi tam manasıyla çözemesek de uğraşıyoruz.” Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi, Kültür Vadisi, Aile Koruma Destek Merkezi ile kültürel ve sosyal belediyecilikte örnek gösterilen Zeytinburnu, tarihi yönüyle de dikkat çekiyor. İlçe bünyesinde Yenikapı Mevlevihanesi, Osmanlı döneminden kalma çeşmeler de bulunuyor. Tüm bunların restorasyonu ise belediye aracılığıyla yürütülüyor. Tarihle bugünü buluşturduklarını söyleyen Başkan Aydın, “Ünlü Osmanlı tabiplerinden Merkez Efendi'nin işlerinin açığa çıkılması lazım. Bundan yola çıkarak 'Tıbbi Bitkiler Bahçesi' kurduk. O Merkez Efendi bağıyla oluşturulmuş bir şey. Yani tarihle bugünü buluşturuyorsunuz. Farklı kültürlere ait değerler açığa çıksın istedik. İstanbul'un fethi yakından algılansın istedik ve Panorama 1453, Yenikapı Mevlevihanesi, Merkez Efendi Geleneksel Tıp Günleri, Tıbbi Bitkiler Bahçesi doğdu” şeklinde konuşuyor. Zeytinburnu'nda demografik yapı oldukça zengin. Türk dünyasının özeti gibi görülen Zeytinburnu'nda yaşayan yabancı uyruklular için de projeler düşünülmüş. Türki devletlerinin kültür evleri buna en iyi örnek. Yabancılar için oryantasyon programları uyguladıklarına da değinen Aydın “Askerde oryantasyon eğitim var. Bölüğünü, birliğini, askerlik yaptığın bölgeyi tanımak.

Biz de Zeytinburnu'nda yaşayanlara böyle bir hizmet sunuyoruz. Özellikle yurtdışından ve iç göçle gelenler için 'Kente Uyum Servisi' var.

Bu servisle herkes ilçesini tanıyor” dedi.


Milli bilinç yaygınlaştırılıyor

Halkın yaşadığı kente bağlanması oldukça önemli. Yaşam kalitesinin artması, halkın yöneticilere olan güveninin pekiştirilmesi noktasında Zeytinburnu özelinde çalışmalar yapan belediye, halkı ücretsiz olarak İstanbul ve Boğaz'da gezdiriyor.

10 yıl önce başlayan ve halen devam eden bu gezileri Başkan Aydın şöyle anlatıyor: “Milli birlik ve beraberliğe katkıda bulunmak, geçmişten bugüne nasıl gelindiğini anlatmak adına Çanakkale'yi Zeytinburnu'na yaklaştırma projemiz var. Özellikle gençleri rehberler eşliğinde Çanakkale'ye götürüyoruz. Bu sene de 'Kuruluştan Kurtuluş'a projemiz var. Bilecik-Söğüt Osmanlı'nın kurulduğu, kurtuluş mücadelesinin verildiği yer. Zeytinburnu insanını oralara götürmeyi planlıyoruz. Nisan ayında ilk grup gidecek. Amaç milli birlik ve beraberliğe Zeytinburnu bazında destek olmak.”


Sahile yat limanı ve ada

Sahil kesimini geliştirip güzelleştiren Murat Aydın, sahile bir yat limanı ve ada kurmayı planlıyor. Bu adanın üzerine sergi ve kültür salonuyla otel yapmayı hedefleyen Başkan Aydın, gerekli planları da hazırlatmış. Başkan Aydın, demografik yapı olarak Türk dünyasının küçültülmüş şekli olan Zeytinburnu'nun ismini şifa ilçesi olarak tanıtmaya kararlı... Üst düzey katılımla gerçekleştirilen Merkez Efendi Geleneksel Tıp Günleri'nin yanı sıra farklı bitkilerin yetiştirildiği 'Lokman Hekim Tıbbi Bitkiler Parkı'nda değişik illere ait bitkiler sergileniyor. Kısacası Zeytinburnu bugüne kadar yapılan büyük hizmetlere yenilerinin eklenmesiyle, İstanbul'un en modern ve tercih edilen kültür ilçelerinden biri alarak öne çıkıyor.