Arıcılıkta kış bakımı

00:0026/09/2010, Pazar
G: 25/09/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Arıcılıkta kış bakımı
Arıcılıkta kış bakımı

Sonbahar ve Kış aylarında arılar bakım ister. Bu dönemde arıya yapacağınız bakım ne kadar bal alacağınızı belirler. Bu nedenle koloninin konaklama yerinin seçimi, beslenmesi ve hastalık ve zararlılarla mücadele çok önemlidir.

Sonbahar döneminde yapılması gereken önemli işlerden biri zayıf olan arı topluluklarının güçlü olanlarla birleştirilmesi yada iki zayıf ailenin birbiri ile birleştirilmesi şeklinde olmalıdır.

Daha az bal tüketimini sağlamak, arıların daha güçlü bir şekilde ilkbahara çıkması için mutlaka arıları sıkıştırmak gerekir.

Koloni içerisinde bulunan fazla ballı yada boş kabarmış çerçeveler arılardan alınıp bu çerçevelerde arıların hareket etmesi ve ailenin dağılması engellenmelidir. Rutubet arılar için en büyük düşmandır. Sıkışık bir yapıda bulunan koloni ısınmak için yada mevcut yavrularını beslemek için daha az risk altındadır ve daha az çalışarak daha rahat ve huzurlu olacaktır.

Arılarımızın kışa girerken sıkışık bir şekilde 5-6-7 çerçeve olması çok mükemmel bir mevcudu gösterir. Burada anaların genç olması ve arının sıkıştırılarak kışa sokulma mecburiyeti vardır.


KEKLE BESLEMENİN ÖNEMİ

Polen toplanması zor olan mevsimlerde yada ihtiyacın daha fazla olduğu zamanlarda arılarımızı polenli keklerle yada keklerle besleyebiliriz. Bu durum polen geldi hissi yaratarak arıların son bir gayretle tekrar yumurta atmasına yardım eder.

Ne olursa olsun mutlaka sonbaharda arılar beslenmelidir. Şerbet içine bal da katılabilir.

Sonbahar şerbetlemesi nasıl olmalıdır. Koyu şerbetten kastımız burada 1 birim su 1 birim şekerle karıştırılması. Arıların yumurtaya yatması istendiğinde eğer ilerleyen sıcaklar yumurta atmaya imkân verecek ise sulu, eğer kışlık yiyecek temini çalışması yapılıyorsa koyu şerbet verilmelidir.

Kovanların yerleştirileceği yer güneye yada güneydoğuya bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Yerden mutlaka en az 20 cm yüksekte olmalıdır. Mümkünse fazla sıkışmadan yerleştirilmeli bir sıra ile ikinci sıra arasında en az 5 m yer olmasına dikkat etmelidir.


VARROA İLE MÜCADELE

İlkbaharla birlikte arı kolonisi ile birlikte varroalar mevcudunu artırır. Mevsimin sonuna doğru arıların ömrünün azalması ile koloni mevcudunun azalmasına rağmen sayıları azalmaz bu durumda kolonide bulunan arı başına düşen varroa sayısı artar. Günümüzde organik varro ilaçları kullanılmaktadır.