Eğitimle ilçenin geleceği şekilleniyor

00:003/04/2010, Cumartesi
G: 2/04/2010, Cuma
Yeni Şafak
Eğitimle ilçenin geleceği şekilleniyor
Eğitimle ilçenin geleceği şekilleniyor

Bağcılar Belediyesi gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleriyle adeta ilçenin geleceğine şekil veriyor. Öğrencilere, esnafa ve ev hanımlarına yönelik eğitim faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ediyor

Belediye 12 okula yeni konferans salonu yaptırdı

Eğitime büyük destek veren Bağcılar Belediyesi bir yıl içerisinde 12 okula konferans salonu inşa etti. Bağcılar Belediyesi özellikle okullardaki eğitim kalitesinin yükselmesi için çalışıyor. Başarılı öğrencileri ödüllendiren, ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye yardımlarında bulunan Bağcılar Belediyesi, okullardaki altyapı eksikliklerini de gideriyor. 2009'da 12 okula konferans salonu inşa eden Bağcılar Belediyesi, hayırsever işadamlarının da katkılarıyla ilçede yeni okul projelerini hayata geçiriyor.


Gelecek seçim için değil, gelecek nesil için belediyecilik anlayışıyla hareket eden Bağcılar Belediyesi, eğitim faaliyetlerine büyük önem veriyor. Hayırsever işadamlarıyla işbirliği içerisinde ilçede yeni okullar inşa edilmesine öncülük eden belediye, okulların bakım ve onarım ihtiyaçlarını da karşılıyor. Başarılı öğrencileri İzmit-Kefken'de bir haftalık kampa götüren belediye 2009-2010 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte ihtiyaç sahibi 6 bin öğrenciye kırtasiye yardımında bulundu. Bağcılar Belediyesi gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleriyle geleceğe ışık tutuyor. İŞKUR ve İlçe Milli Eğitim Müdürlü ile 'İstihdam için Mesleki Eğitim Projesi Düzenlemesine Dair İşbirliği Protokolü' imzalayan Bağcılar Belediyesi, 3 binden fazla gencin meslek sahibi olmasının önünü açtı. Bir yıl devam eden proje kapsamında 35 alanda eğitim verildi. AB destekli 'Soğutma ve Klima Servis Elemanı ve Boru Kaynakçılığı' kursları açan Bağcılar Belediyesi işsiz 630 gence 'Mesleki Beceri Sertifikası' verdi. Sertifikalarını alan gençlerin büyük bir bölümü iş sahibi oldu.


ESNAFA DESTEK EĞİTİMİ

Sadece istihdama yönelik eğitim faaliyetleri yürütmeyen Bağcılar Belediyesi, esnafın eğitimine de büyük önem veriyor. Kriz döneminde Esnafa Destek Eğitimi Projesi'yle (BEDEP) Bağcılar esnafına eğitimler veren belediye kültür-sanat etkinlikleri kapsamında usta tiyatro oyuncusu Ulvi Alacakaptan sanat yönetmenliğinde tiyatro okulu açtı. 8-48 yaş aralığında 115 kursiyerin katıldığı kurs bir yıl devam edecek. Sağlıklı bireylerin mutlu ve huzurlu ailelerden çıkacağı bilincinden hareket eden Bağcılar Belediyesi 'Mutlu Yuva Huzurlu Toplum' seminerleri düzenliyor. Alanında ilk olan seminerlerle 3 bin 712 vatandaşa ulaşıldı. 8 hafta devam eden eğitimlerle alanında uzman görevliler seminere katılanlara çocuk sağlığı, çocuk eğitimi ve psikolojisi, ergenlik dönemi, aile içi ilişkiler, bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı gelişim konularını anlattı. 8 hafta sonunda başarılı bir şekilde kursu tamamlayan ev hanımlarına düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Şimdi 'Mutlu Huzurlu Toplum' seminerlerinin ikinci düzeyi devam ediyor.


SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi'nde kültür-sanat etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Aylık olarak planlanan etkinlikler kapsamında panel, söyleşi, konferans, açık oturum ve okur-yazar buluşmaları gerçekleştiriliyor. Ayrıca büyükler ve çocuklar için tiyatro ve sinema gösterimleri yapılıyor. Bağcılar göçlerle kurulan bir ilçe olduğu için göçle gelen ailelerin şehir hayatına adaptasyonu sağlamaya yönelik bir çalışma gerçekleştirildi. Belediye ile paydaş belediyeler ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim çalışmalarında göçle ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları arandı.




Daha sağlıklı ve temiz bir Bağcılar için çalışmalar devam ediyor

Kanuni Sultan Süleyman'ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi /Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünü çalışmalarında kıstas olarak alan Bağcılar Belediyesi, ilçede sağlık alanındaki çalışmalara büyük önem veriyor. Hem bireysel sağlığa hem de toplumsal sağlığa büyük önem veren Bağcılar Belediyesi, bir yıllık süreçte binlerce vatandaşı sağlık taramasından geçirdi. 556 sosyal güvencesi olmayan hastayı tedavi ettirerek, medikal malzeme ve ilaç yardımında bulunan Bağcılar Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerinden bin 47 çocuğu sünnet ettirdi. Uyuşturucu ve madde bağımlılarının tedavisini yaptıran Bağcılar Belediyesi göz ve diş hastalıkları taramalarında bulundu. Çocukların temizlik anlayışlarını geliştirilmeye yönelik de çalışmalar yürüten Bağcılar Belediyesi, 16 bin ilköğretim 3'üncü sınıf öğrencisine kişisel temizliği öğretmek için temizlik setleri dağıttı. Daha sağlıklı bir çevre için ilçede gıda üretimi ve satışı yapan işletmeleri sürekli denetleyen Bağcılar Belediyesi, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmaması için evcil hayvanları ilaçladı. Kuduz hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemek için sahipsiz köpekleri toplayarak rehabilite eden Bağcılar Belediyesi, ilçede bulunan tüm okulları da domuz gribine karşı ilaçladı. Kamu kurumları, okullar ve camilerde yer alan su depolarının temizlik ve dezenfektesinin yanı sıra gıda güvenliği, sağlıklı gıda tüketimi, kronik hastalıklar gibi konularda seminerler düzenledi. İlk yardım ve hastabakıcılık eğitimleri de veren Bağcılar Belediyesi, Kurban Bayramı'nda hijyen denetimleri yaparak bilgilendirici seminerler verdi.


Kentte tiyatro eğitimi geleneksel hale gelecek Bağcılar Belediyesi ilçede tiyatro okulu açtı.

115 öğrencinin kabul edildiği okul bir yıl devam edecek. Ulvi Alacakaptan önderliğinde açılan okuldan mezun olacak çocuk ve gençler tiyatro oyunları sergilemeye başlayabilecek. Bağcılar Belediyesi sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında ilçede dördüncü dönem tiyatro okulunu açtı. Ünlü Tiyatro Sanatçısı Ulvi Alacakaptan'ın sanat yönetmenliğinde açılan okul yoğun ilgi gördü. Değişik yaş gruplarından 600 kişinin müracaat ettiği tiyatro okulu için sınav yapıldı ve 115 kişi eğitim almaya hak kazandı. Yapılan sınav sonunda, tiyatro okulunda eğitim almaya hak kazananlar için 3 grup oluşturuldu. 7-11 yaş grubunda 46, 12-15 yaş grubunda 36 ve 16 yaş grubunda ise 30 öğrenci ders görmeye hak kazandı. 9 Ocak'ta başlayan eğitim 31 Aralık 2010 tarihine kadar devam edecek. Bir yıl süreyle tiyatro eğitimi alacak kursiyerler, eğitimin ardından çocuklar ve büyükler için tiyatro oyunları sahnelemeye başlayabilecek. Çocukların sokaklardan kurtarılarak, kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bunun için çalıştıklarını, tiyatro okulunun da bu yönde atılmış bir adım olduğunu, sanatsal alanda gurur verici gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek tiyatro eğitimlerini geleneksel hale getireceklerini söyledi.


Engelliler sosyal ve kültürel etkinliklerle hayata bağlanıyor

Bağcılar Belediyesi, engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak için Marmara Üniversitesi ile ortaklaşa bir proje başlattı. 14 hafta devam edecek proje kapsamında Atatürk Eğitim Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi'nden 30 öğrenci, Bağcılar'da ikamet eden engellilerle farklı etkinlikler gerçekleştiriyor. Proje kapsamında üniversite öğrencileriyle engelliler ilk olarak Eyüp'deki Yunus Gösteri Merkezi Dolphinarium'da yunusların gösterisini izledi. Daha sonra Kandilli Rasathanesi'ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Olası deprem anında, engellilerin nasıl davranması gerektiğine dair seminer alan engelliler Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nü de ziyaret etti. Son olarak ise Orman Haftası dolayısıyla Bağcılar'da öğrencilerle zihinsel engelliler birlikte ağaç dikti.


Onların da artık bir sarayı var

Daha önce 'Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'ni hizmete açan Bağcılar Belediyesi bununla da yetinmeyerek 'Engelliler Sarayı'nı inşa etti. Tamamlanma aşamasında olan Engelliler Sarayı önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Toplam 16 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen merkez, 2 bin 559 metrekarelik bir oturum alanına sahip. 21 metre yüksekliğe sahip olan bina alçı panel duvar özelliği taşıyor. Isı yalıtımı özelliği de bulunan Engelliler Sarayı şu şekilde organize edilecek:

Zemin kat:
Ses kayıt atölyesi, sesli kütüphane, hidro terapi havuzu, fizyo terapi odası, genel derslik, mağaza satış, eczane, desen atölyesi, ahşap boyama atölyesi ve ahşap atölyesi.
Birinci kat
: Kuyumculuk atölyesi, brail matbaası (görme özürlüler için) cam atölyesi, matbaa atölyesi, ciltçilik ve mücellithane, biçki dikiş atölyesi, çorap atölyesi, maket-model atölyesi ve seramik atölyesi.
İkinci kat:
Resim atölyesi, bilgisayar-grafik atölyesi, yabancı dil sınıfı, görme engelli eğitim odası, ebru atölyesi, tezhip-minyatür atölyesi, kağıt boyama atölyesi, idari büro, yönetici odası, engelli rehabilitasyon ve kütüphane.
Üçüncü kat:
Fuaye sergi salonu, iki adet seminer salonu, sinema salonu, çok amaçlı salon, sanatçı-oyuncu hazırlık odası, kat idarecisi odası.
Teras kat:
Mutfak ve yemek eğitim merkezi, pastacılık ve hazır pişirme merkezi, restoran, kapalı oyun salonu ve açık hava sineması, açık teras ve pastane.
Bodrum kat:
180 araçlık otopark