Cezayir'i tarihçilere bıraktı

Dış Haberler
00:005/12/2007, Çarşamba
G: 5/12/2007, Çarşamba
Yeni Şafak
Cezayir'i tarihçilere bıraktı
Cezayir'i tarihçilere bıraktı

Sözde Ermeni soykırımını kabul etmeden Türkiye'nin AB'ye alınmamasını isteyen Sarkozy, Cezayir ziyareti sırasında, Fransa'nın, bu ülkede yıllarca sürdürdüğü sömürgeci ve kanlı tarihin, tarihçilerce değerlendirilmesi gerektiğini söyledi

Cezayir ziyareti sırasında iki ülkenin işadamlarına seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy “Tarihin bu acı sayfasını Fransız ve Cezayirli tarihçilerin hep birlikte yazması gerekiyor” dedi. Sözde Ermeni soykırımını kabul etmeden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmaması gerektiğini savunan Sarkozy, Fransa'nın sömürgeci ve katliam dolu tarihi ile ilgili olarak özür bekleyen Cezayirlilere, konuyu tarihçilerin değerlendirmesi gerektiği cevabını verdi. Dün Cezayir'in başkentine geldikten birkaç saat sonra Fransız ve Cezayirli iş adamlarına hitap eden Sarkozy, “Sömürge sistemi, evet, tamamen gayri adildi ve cumhuriyetimizin dayandığı özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkelerine tamamen zıttı. Evet, bağımsızlık mücadelesi yıllarında korkunç şuçlar işlendi, savaşta her iki taraf de sayısız kurban verdi. 1962'de 7 yaşında olan bendeniz, bugün bütün kurbanları saygıyla anıyorum. Tarihin bu acı sayfasını Fransız ve Cezayirli tarihçiler hep birlikte yazmalı” dedi.

AÇIKLAMA TATMİN ETMEDİ

Cezayir İçişleri Bakanı Yezid Zerhuni, Sarkozy'nin Cezayir'deki Fransız sömürge idaresini, “çok adaletsiz” olarak tanımlamasının yeterli olmadığını söyleyerek, “Bu bir ilerleme işareti. Doğru yönde atılmış bir adım, ancak yeterli değil” dedi. Zerhuni ayrıca, Sarkozy'nin “özürsüz” açıklamasının iki ülke ilişkilerinde yeni vizyonların oluşturulmasını engellemeyeceğini kaydetti. Cezayir'in 1954 ile 1962 yılları arasında 8 yıl süren bağımsızlık savaşı sırasında yüz binlerce kişi hayatını kaybetmişti.


Dev enerji anlaşmaları

Sarkozy'nin temasları özellikle enerji alanında işbirliği üzerine odaklanıyor. Sekiz bakan ve 150 işadamıyla gerçekleştirdiği ziyaretin gündeminde, Fransız enerji devlerinin Cezayir'in zengin petrol ve doğalgaz yataklarında yatırım yapmasına ilişkin anlaşmalar ön sıralarda yer alıyor. İmzalanması planlanan anlaşmaların miktarı ise 9 milyar dolar civarında.