Boru hatlarından petrol çalana ağır ceza geliyor

Aa
00:0013/06/2010, Pazar
G: 13/06/2010, Pazar
Yeni Şafak
Boru hatlarından petrol çalana ağır ceza geliyor
Boru hatlarından petrol çalana ağır ceza geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, boru hatlarından petrol hırsızlığının cezasının ağırlaştırılmasına dönük çalışma başlattı.

Bakanlık, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan 'Nitelikli Hırsızlık' başlıklı 142'inci maddesine göre, suçun, sıvı ve gaz halindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerdeki nakli ve işlenmesi halinde verilecek hapis cezalarını artırılmasını talep ediyor.

Adalet Bakanlığına bu yöndeki talebini ileten Enerji Bakanlığı, düzenleme ile boru hatlarından petrol hırsızlığının caydırıcılığının artırılması hedefliyor.

Türk Ceza Kanununun nitelikli hırsızlık bölümünde yer alan maddeye göre, hırsızlık suçunun sıvı veya gaz halindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası; bu filin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde 15 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına hükmolması öngörülüyor.

Yapılacak yeni düzenleme ile suçun sıvı veya gaz halindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, hapis cezalarının artırılarak, 6 yıldan 10 yıla kadar çıkartılması düşünülüyor.

Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde de verilecek cezaların yarı oranda artırılması ve yine  10 bin güne kadar adli para cezası olarak uygulanması isteniyor.


MALA ZARAR VERMENİN CEZASI

Öte yandan Kanunun 152'inci maddesi olan 'mala zarar vermenin nitelikli halleri'ne de aynı ibarenin eklenerek, mala zarar verme suçunun, sıvı ve gaz halindeki enerjinini nakline işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde verilecek cezanın 4 yıldan az olmaması planlanıyor.

Güçlü bir  'Enerji Koridoru' olma yönündeki çalışmalar kapsamında, petrol ve doğal gazda arz güvenliğinin yanı sıra bu kaynakların tüketiciye ulaşımında da  güvenliğin etkin bir şekilde sağlanması önem taşıyor.