Hükümetle memurların toplu görüşmelerinin birinci turu tamamlandı. Başbakanlık Yeni Bina'daki zam pazarlığı yaklaşık 6 saat sürdü.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, memurlara ödenecek enflasyon farkının hangi tarihten itibaren ödeneceği konusunda konfederasyonlarla aralarında farklı düşünceler bulunduğunu söyledi.
Hükümetle memurların toplu görüşmelerinin birinci turu tamamlandı. Başbakanlık Yeni Bina'daki yaklaşık 6 saat süren toplantıya, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ile yetkili sendikaların temsilcileri katıldı.
Toplu görüşmelerin ikinci turuna, 17 Ağustos Perşembe günü devam edilmesi kararı alındı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakanlık Yeni Bina'daki toplu görüşmelerin ilk turunun ardından, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile birlikte dışarı çıkarak açıklamalarda bulundu.
Yasa ve yönetmelik gereği kendisinin Kamu İşveren Kurulu Başkanı olduğunu belirten Şahin, Bircan Akyıldız'ın da kamu çalışanlarının sendika ve konfederasyonlarından kurulu heyetin başkanı olduğunu hatırlattı.
Şahin, bundan sonra toplu görüşmelerle ilgili basın açıklamasını birlikte yapmaya karar verdiklerini söyledi. Bunun, toplu görüşmelerle ilgili demokratik bir atılım olduğunu belirten Şahin, bu geleneğin bundan sonra da devam etmesini arzu ettiklerini kaydetti.
Toplantıda öncelikle gündemi tartıştıklarını anlatan Şahin, tarafların ittifakıyla gündemi belirlediklerini kaydetti.
Gündemin ilk maddesinde, geçen yılın mutabakat zaptı ve bu zapta bağlı olarak yapılanlar ve yapılmayanlarla ilgili durumu değerlendirdiklerini kaydeden Şahin, bu arada enflasyon farkının ödenmesi konusunu görüştüklerini aktardı.
Şahin, daha önce de açıkladığı gibi, 2006 yılının ilk 6 ayı ile ilgili memurlara verdikleri yüzde 2.5'luk zammın, Haziran ayı sonu enflasyon rakamları itibariyle yüzde 2.38'lik bir farklılık gösterdiğini ifade etti.
Bunun kamu çalışanlarına ödenmesi düşüncesi ve kararlılığıyla toplu görüşme masasına geldiklerini söyleyen Şahin, "Aslında kamu sendikaları ve konfederasyon başkanı arkadaşlarımız bunun ödenmesi konusunda farklı bir düşüncede değiller" dedi.
Enflasyon farkının hangi tarihten itibaren yürürlüğe gireceği konusunda farklı düşünceler bulunduğunu bildiren Şahin, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanmasının talep edildiğini kaydetti.
Şahin, "Biz de bunun kamu işçileriyle toplu sözleşme sonucu doğan enflasyon farkının 1 Temmuzdan itibaren uygulandığını ve ücretlere yansıtıldığını belirttik. Bu uygulamanın da Türkiye'de bu şekilde olduğunu söyledik ve biz şu anda o noktadayız" diye konuştu.
Çalışmaların 17 Ağustos Perşembe günü devam edeceğini belirten Şahin, Bircan Akyıldız'ın bu konuda gelinen nokta itibariyle bir zamana ihtiyaçları olduğunu ve konuyu tekrar değerlendireceklerini söylediğini aktardı. Şahin, o nedenle bu akşamki çalışmanın bu noktada bırakıldığını ifade etti.
Çok olgun bir havada toplu görüşme sürecini başlattıklarını anlatan Şahin, görüşmelerin bu olgunlukla devam ettiğini, edeceğini kaydetti.
Şahin, "Biz imkanlar nispetinde, imkanlarımızı da zorlayarak, kamu çalışanlarının mali ve sosyal durumunu elimizden geldiğince iyileştirmeye çalışıyoruz. Tabii ki onların temsilcisi sıfatıyla toplu görüşmeye katılan sendika ve konfederasyonlarımız da bu konuda düşüncelerini ve beklentilerini masaya getiriyorlar. İnşallah sonuçta geçtiğimiz yıl olduğu gibi bir mutabakat zaptı imzalarız, anlaşma noktasına gelebiliriz" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şahin, enflasyon farkı için yasal düzenleme gerekip gerekmediği sorusu üzerine, Bakanlar Kurulu kararının bu konuda yeterli olacağının söylendiğini aktardı.
Şahin, bir başka soru üzerine, 2006 yılının ikinci yarısında enflasyondan doğan farkların ödenmesi konusunda da ilk yarı yıl için düşündükleri ödeme şeklini hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti.
Bakan Şahin, KESK ve Memur-Sen'in 2006 yılı enflasyon kayıpları için yüzde 10'luk bir zam talebinde bulunduklarının hatırlatılması üzerine, bunun herhangi bir mantığı olmadığını, çünkü henüz yıl sonu enflasyon rakamlarının belli olmadığını söyledi. Şahin, yıl sonunu görmeden böyle bir talepte bulunmayı doğru bulmadığını kaydetti.
Memur maaşlarına gelecek yıl için yapılacak zamma yönelik bir soru üzerine de Şahin, henüz bu konuyu görüşmediklerini ifade ederek, "Zamanı gelmeden çiçekler bile açmaz" dedi.
Bakan Şahin, görüşmeler öncesinde, yaptığı açıklamada ise bu yıl toplu görüşmelerin 5'incisinin yapıldığını ifade ederek, daha önceki görüşmeler içinde yalnızca geçen yıl, bir konfederasyonunun bazı maddelere şerh koymasına rağmen mutabakat zaptı imzalanabildiğini kaydetti.
Kamu görevlilerinin mali haklarını iyileştirmek amacıyla geçen yıl ek ödeme almayan memurlara, bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında 40'ar YTL ödeme yapıldığını anımsatan Şahin, aile yardımı ödeneğinin de artırıldığını anlattı.
Sendika üyesi memurların üyelik aidatlarının 5 YTL'ye kadar olan kısmının devlet tarafından karşılanmaya başlandığını söyleyen Şahin, KİT personelinin ücret skalasının da düzenlendiğini ifade etti.
Ayrıca memurlara bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında hedeflenen enflasyon oranında yüzde 2.5 zam yapıldığını hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Ancak geçen yıl mutabakat zaptına, (enflasyon yüzde 5'in üzerinde olursa ne olacak) sorusunun cevabını teşkil edecek bir cümle koymamıştık. Çünkü 2003 yılında enflasyon hedefimiz yüzde 20 iken, yüzde 18.4, 2004'te hedefimiz yüzde 12 iken enflasyon yüzde 9.3 olarak gerçekleşmişti. 2005 yılında da hedefimiz yüzde 8 iken enflasyon yüzde 7.7 olarak gerçekleşmişti. 2006 yılı ile ilgili yüzde 5 enflasyon hedefi özellikle global dalgalanma ve döviz kurlarıyla ilgili gelişen durum karşısında bir miktar yüksek çıktı. Enflasyon ilk 6 ay yüzde 4.88 oldu. İlk 6 ay memur maaşlarına yüzde 2.5 zam vermiştik. Hükümet olarak toplu görüşme masasına, bu aradaki farkı kamu görevlilerine, memurlarımıza ödemenin kararlılığıyla oturuyoruz."
Şahin, bu yıl da masadan mutabakat zaptı imzalanmış olarak kalkılmasını umduğunu belirterek, konfederasyon başkanlarının da aynı düşüncede olduklarına inandığını dile getirdi.
Kamu çalışanlarının devletin görünen yüzü, devletin işleyen çarklarının en önemli dişlileri olduğunu söyleyen Şahin, kamu çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirmeyi hükümet olarak hedeflediklerini kaydetti.
"KESK'E KURALLARA UYMAK DÜŞER"
KESK heyetinin toplantıya katılmamasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Şahin, toplu görüşmelere katılacak tarafların belirli sayıda kişiyle katılmasının daha önce öngörüldüğünü bildirdi. Buna göre, konfederasyon başkanlarının, yetkili sendika başkanlarının, sendika genel sekreterlerinin ve ikişer de uzmanın görüşmelere katılmasını sendikalara ilettiklerini anlatan Şahin, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'in buna uygun olarak isim bildirdiğini ifade etti.
Şahin, şöyle devam etti:
"Sanıyorum KESK, bana verilen bilgiye göre, sayın İsmail Hakkı Tombul ile görüşmedim, 'böyle bir sınırlamayı kabul etmiyoruz, istediğimiz sayıda elemanla toplu görüşmeye gireriz' diyor. İki konfederasyon başkanımız bu kurala uyuyor, belirli sayıda elemanla buraya katılıyorlar da herhalde diğer konfederasyon başkanı arkadaşlarımıza da bu kurala uymak düşer."
Toplu görüşmelerin hukuki dayanağını oluşturan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, Kamu İşveren Kurulu ve memur sendika ve konfederasyonlarının görüşmelere eşit sayıda temsilciyle katılması gerektiğine işaret eden Şahin, KESK Başkanı Tombul'un ve KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Kemal Sevgisunar'ın toplantıya katılmasının önünde bir engel bulunmadığını ifade etti.
Şahin, "Ancak bize diğer isimleri bildirmediler. 'İsim de bildirmiyoruz, İstediğimiz kadar kişiyle buraya katılma hakkına sahibiz' diye aşağıda sanırım görevli arkadaşlarla bu işin tartışmasını yapıyorlar. Bunlara hiç gerek yok. Diğer konfederasyon başkanı arkadaşlarımızın takındığı olgunluğu ve tutumu KESK'ten de bekliyoruz" diye konuştu.