Vali Nuri Okutan, Şanlıurfa'nın GAP'la birlikte bölgenin büyüyen yıldızı haline geldiğini söyledi. İlin yatırımcının gözdesi olduğunu kaydeden Okudan, 2002 yılında 6 milyon dolar olan ilden yapılan ihracatın 2008 yılında 25 kat artarak yaklaşık 150 milyon dolara çıktığını belirtti. Okudan, 2010 yılı ilk 6 aylık ihracat rakamı 94 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Vali Nuri Okutan, bulunduğu konum itibariyle arkeologlar tarafından “bereketli hilal” olarak adlandırılan coğrafyanın merkezi noktasında olan Şanlıurfa'nın yatırım patlaması yapması için hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Okutan, Şanlıurfa GAP'la birlikte bölgenin büyüyen yıldızı haline geldiğini sözlerine ekleyerek yerli ve yabancı birçok yatırımcının gözdesi olduğunu ifade etti. Okutan, sözlerini şöyle sürdürdü: "GAP'ın başkenti Şanlıurfa, Suriye-Türkiye arasındaki vizesiz geçişlerin başlamasıyla birlikte bulunduğu stratejik konum daha da önem kazandı. Şanlıurfa'da 2010 yılı ilk 6 aylık ihracat rakamı 94 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatının yüzde 70'ine yakınını Suriye ve Irak'a yapan Şanlıurfa, ilimiz her geçen Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerini gelişilmekte olup ilerleyen yıllarda ticaret hacminin hızla artacağı öngörülmektedir. Yatırımların hayata geçmesiyle ihracat rakamlarının hızla artacağı kaçınılmazdır" Vali Okutan, 2002 yılında 6 milyon dolar olan ilden yapılan ihracatın 2008 yılında 25 kat artarak yaklaşık 150 milyon dolara çıktığını belirtti. Okudan, 2009 yılındaki ekonomik krizinden etkilenerek 124 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Şanlıurfa Türkiye'nin "Tarıma Dayalı Sanayi Merkezi" olma yolunda önemli potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Vali Okutan, Şanlıurfa'nın pamuk, fıstık, mercimek üretiminde ülkemizde birinci sırada yer aldığını söyledi. Okutan, şehrin jeotermal kaynakları, sulu ve verimli arazileri sayesinde her geçen gün meyvecilik, sebzecilik, seracılık, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi faaliyetlerinin hızla geliştiğini ifade etti. GAP sulama projelerinin tamamlanmasıyla ürün çeşidi ve miktarı hızlı bir ivmeyle artacağını hatırlatan Okutan, yatırımcılar için geniş hammadde imkânları sunan il olduklarını belirtti. Okutan, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Şanlıurfa, ülkemizin en fazla güneş alan bölgesinde bulunuyor. Şanlıurfa, yılda yaklaşık 3000 saatlik güneşlenme süresiyle güneş enerjisi üretim merkezi olmaya adaydır" dedi.
Şanlıurfa, şehir merkezine yarım saatlik mesafede inşa edilmiş olan GAP Uluslararası Kargo Havaalanı ile ticareti canlandıracak potansiyele sahip olduğunu kaydeden Vali Okudan, "İlde aynı anda 8 uçağın park etmesine olanak sağlayan havaalanı, 4 km'lik Türkiye'nin en uzun pistine sahip. Geçici Hava Gümrük Kapısı ilan edilen GAP Uluslararası Kargo Havaalanı; ILS Sistemi, tüm teknolojik ve elektronik altyapısı, modern tesisleriyle Şanlıurfa'dan tüm dünyaya yolcu ve yük taşımaya imkan sağlıyor" diye konuştu. Okutan, teşviklerle fırsatlar yaratan Şanlıurfa, bölgesel yatırım teşvik uygulamalarında IV. Bölgede yer aldığının altını çizerek buraya yatırım yapacaklara dönük teşvikleri şöyle sıraladı: "Gümrük ve Katma Değer Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Gelir veya Kurumlar Vergisi İndirim Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Konfeksiyon ve Hazır Giyim, Deri ve Deri Mamulleri Sektörlerine Taşınma Desteği"