HSYK'nın oyunu elinde patladı

İlhan Toprak
00:0019/08/2010, Perşembe
G: 19/08/2010, Perşembe
Yeni Şafak
HSYK'nın oyunu elinde patladı
HSYK'nın oyunu elinde patladı

HSYK'da Kurulun yargı kökenli üyeleri, Ergenekon, Balyoz ve Faili Meçhul Cinayetler davalarına bakan mahkemelerden 20 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirip bu mahkemelere 22 kişilik yeni hakim ve savcı atamak istedi. Oyunu farkeden Adalet Bakanlığı, kararname taslağını geri aldığını açıkladı. Ardından HSYK açıklaması geldi: Bakanlığın böyle bir yetkisi yok

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yargıya müdahale edilmesine izin vermedi. Bakan Ergin, İstanbul, Diyarbakır ve Erzurum'un da aralarında bulunduğu illerde görülen kritik davalara müdahale etmek isteyen HSYK'ya geçit verilemeyeceğini belirterek atama kararnamesi taslağının geri çekildiğini açıkladı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 138 kişilik unvanlı hakim ve Cumhuriyet savcısının ataması görüşülürken "Korsan Liste" krizi çıktı. Kurulun yargı kökenli üyeleri toplantıda Ergenekon, Balyoz, Faili Meçhul Cinayetler davalarına bakan mahkamelerinden 20 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirmek isterken bu mahkemelere 22 kişilik yeni hakim ve savcı atamak istedi. Ergenekon davası soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, özel yetkileri kaldırılan Erzurum Cumhuriyet Savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı, Faili Meçhul Cinayetleri davasını soruşturan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak gibi 12 Cumhuriyet Savcısı ile 8 Hakimin yerini değiştirmek istediği ortaya çıktı. Kurul'un yargı kökenli üyeleri bu isimlerin yerine 24 hakim ve savcının kritik davalara atanması için sözlü öneri verdiği öğrenildi.

CİHANER'E DOKUNAN YANDI

Ergenekon davaları ile ilgili işlem yürüten hakim ve Cumhuriyet savcıları Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından görevden alınmak istenmesi dikkat çekti. Erzurum'dan İstanbul'a kadar Ergenekon ve başka isimlerle adlandırılan "Terör örgütü" davalarını soruşturan, kovuşturan tüm hakim ve savcılar HSYK tarafından yerleri değiştirilmek istendi. Bu bağlamda Ergenekon'un Erzincan ayağı soruşturmasını yürüten hakim ve savcıların da görev yerleri HSYK tarafından değiştirilmek istendi. Erzincan'daki Ergenekon soruşturması çerçevesinde "Terör Örgütü" davasının 2 numaralı sanığı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcılarının da yerlerinin değiştirilmesi Kurul'un gündeminde yer aldı. HSYK, Erzurum'da görülen Erzincan Ergenekonu davasında Cihaner'i tahliye etmediği için Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Başsavcı ile başsavcıvekillerinin de görev yerlerinin değiştirilmesini istedi.

"Terör Örgütü" davasının 2 numaralı sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, Başsavcı olarak Bursa veya Sinop'a atanması konusunda da direnen Kurul'un yargı kökenli üyeleri bu konuda da geri adım atmadı. Adalet Bakanlığı hakkındaki dava süreci tamamlanıncaya kadar Cihaner'in savcı olarak atanması gerektiği şeklinde tavır sergiledi.

FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER

Kamuoyunda görgü tanıklarının "Beyaz renkli toros" ifadeleriyle bilinen Faili Meçhul Cinayetler davasının görüldüğü Diyarbakır'daki Başsavcının görev yerinin değiştirilmesi de istendi. HSYK, bu şekilde Albay Cemal Temizöz'ün 1,5 yıldır tutuklu olarak yargılandığı söz konusu davaya etki etmek istediği belirtiliyor.


Mücadelemiz sonuna kadar sürecek

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, 'Bizim mevcut olan herhangi bir dava ile herhangi bir yerde yapılan bir soruşturma ile ilgili bir sorunumuz yok' dedi. Kadir Özbek, 'Adalet Bakanının böyle bir yetkisi olmadığını söylediniz, kararnameyi çekmesi... Nasıl bir süreç doğurur bu?' sorusu üzerine 'Biz şu anda Kurul olarak aldığımız kararın gereği çalışmaya devam ediyoruz. Kararnamenin geri kalan kısmını tamamlayabilmek için yarından itibaren yine Kurul'da olacağız' yanıtını verdi. Özbek, istifa edecek misiniz yönündeki bir sorusu üzerine de 'Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi daha önce söylemiştim. Bugünkü çalışmalarımız mücadelemizin bir parçasıdır' dedi.


Hedefteki hakim ve savcılar

- İdris Asan: İstanbul Özel Yetkili 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi İdris Asan, Ergenekon ve Balyoz davalarda gerek arama gerekse de tutuklama kararı vererek HSYK'nın tepkisini üzerine çektiği belirtildi. 14 Mayıs'ta Balyoz darbe davasında tutuklanan sanıkların itirazlarını reddeden Mahkeme üyesiydi.

- Davut Bedir: İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Bedir, Balyoz Darbe davasında 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkaran mahkemenin başkanlığını yapmıştı.

- Ali Efendi Peksak: İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Peksak da 102 Balyoz sanığı hakkında yakalama emri alan mahkeme üyeleri arasında yer aldı. Balyoz iddianamesinin kabul eden heyetin içinde bulunuyordu.

Metin Özçelik: İstanbul Özel Yetkili 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olan Özçelik, Ergenekon davalarında verdiği kararlarla HSYK'nın hedefi haline geldiği belirtiliyor. Özçelik son olarak Balyoz davasında haklarında yakalama kararı verilen 102 sanık hakkında bu yakalama kararını kaldıran kararına şerh koymuştu.

- Mehmet Karababa: İstanbul Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mehmet Karababa da verdiği kararla HSYK'nın hedefi haline geldiği ileri sürüldü. Balyoz sanıklarını nöbetçi olduğu zaman içinde tahliye eden Oktay Kuban'ın kararına yapılan itirazı kabul ederek tüm sanıklar hakkında yeniden yakalama emri çıkarılan kararı veren üyeler arasında yer aldı.

-Hasan Hüseyin Özese: İstanbul Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Özese, Ergenekon davalarında tutukluluk yönünde oy kullandığı için HSYK'nın görev yerini değiştirmesini istediği belirtildi.

- Resul Çakır: İstanbul Özel Yetkili 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Çakır, İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturması çerçevesinde belgenin altında ıslak imzası bulunan Deniz Albay Dursun Çiçek'in ilk kez yakalanması ve ardından da serbest bırakılmasına muhalif kalmıştı.

- Rüstem Eryılmaz: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Eryılmaz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturması çerçevesinde belgenin altında ıslak imzası bulunan Deniz Albay Dursun Çiçek'in ilk kez tutuklayan hakim olmuştu.

- Mustafa Karatay: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Karatay, Ergenekon yapılanmasının Erzincan ayağı soruşturması çerçevesinde hazırlanan iddianameyi kabul eden mahkemenin başkanı.

- İsmail Şahin: Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Şahin, 17 Şubat'ta nöbetçi hakim olduğu gün Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i tutuklama kararı vermişti.


- Turan Çolakkadı: İstanbul Başsavcıvekili Çolakkadı, Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcılarının bağlı olduğu başsavcıvekili olarak görev yapıyor. Çolakkadı daha önce de Kurul tarafından görevden alınması için girişimlerde bulunulmuştu.

- Zekeriya Öz: İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Öz, Ergenekon soruşturmaları denilince akla gelen ilk savcı. Öz'ün görevden alınmadan Ergenekon davalarına müdahale edilemeyeceği HSYK tarafından kabul ediliyor. Bu kabul sebebiyle Kurul Zekeriya Öz'ü her kararnamede gündeme getiriyor.

- Mehmet Ali Pekgüzel: İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Pekgözül, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri'de görülmekte olan Ergenekon davalasının iddia makamı olarak da görev yapıyor. Pekgüzel, 10 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon iddianamesini hazırlayan üç savcıdan biriydi.

- Fikret Seçen: İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Seçen, Ergenekon soruşturmasının Ergenekonla ilişkili hakim ve savcılar ile ilgili kısmını yürüttüğü için çok tepki çekti.

- Sinan Kuş: Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Kuş, İlhan Cihaner'in tutuklanması aşamasında müdahale etmemişti. Kuş, Cihaner'in evinde ve adliyedeki odasındaki aramalara da müdahil olmamış ve yargıyı etkileme şeklinde anlaşılabilecek tüm işlemlerden uzak durmuştu.

-Tarık Gür: Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili: Gür'de Başsavcı Kuş gibi Cihaner ile ilgili yargısal işlemlere müdahale etmediği için HSYK tarafından görev yerinin değiştirilmesinin istendiği belirtildi.

- Taner Aksakal: Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekili Aksakal, İlhan Cihaner'in tutuklanması üzerine görevden alınan Gür'ün yerine atanmıştı. Aksakal Erzincan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Başsavcı İlhan Cihaner hakkında dava açmıştı.

-Osman Şanal: Erzurum Cumhuriyet Savcısı Şanal, İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından özel yetkileri kaldırılmıştı. Şanal'ın adliyedeki makam odasında arama yapan Şanal, Erzincan MİT Bölge Müdürlüğü'ndeki aramayı da yapmıştı.

-Mehmet Yazıcı: Erzurum Cumhuriyet Savcısı Yazıcı'da Osman Şanal ile birlikte Cihaner'in makamında arama yapmış ve özel yetkileri HSYKtarafından kaldırılmıştı.

Rasim Karakullukçu: Erzurum Cumhuriyet Savcısı Karakullukçu, Cihaner'in evinde yaptığı aramanın ardından HSYK tarafından özel yetkileri kaldırılmıştı.

Durdu Kavak: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kavak, Faili Meçhul Cinayetlerin üzerine gitmesi ile tanınıyor. Cizre'de görevliyken 7 faili meçhul cinayetinin tutuklu sanığı Albay Cemal Temizöz hakkında yargılanmasının önünü açmıştı.