Kanser dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu.
Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede Sağlık Bakanlığı'nın hedefi; 2020 yılına kadar 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmak.
Her yıl dünyada 12 milyon kişinin kanser hastalığına yakalandığını belirten Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, her sene 7.6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi. Akan, "Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından, Dünya Kanser Günü'nün teması 'Kanser de Önlenebilir' olarak belirlenmiştir. Tahminen kanserlerin yüzde 40'ı imkanlar dahilinde önlenebilmektedir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması, eğitim yoluyla halkın bilinçlendirilmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasında kanserle mücadele çalışmaları önemli yer tutmaktadır." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nce kanserin kabul edilen belirtilerini de açıklayan Bursa İl Sağlık Müdürü Akan, erken tedavinin hastalıkta önemli olduğunu söyledi. Akan, kanser belirtilerini şöyle açıkladı: "İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler, kapanmayan yaralar, anormal ve beklenmedik kanama, akıntı, memede ve vücudun başka bir yerinde kitle hazımsızlık ve yutma güçlüğü. İnatçı öksürük, siğil ve benlerde değişme. Bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişi hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."
Tüm kanserlerin yüzde 70-80'inde sebebin çevresel faktörler olduğunu anlatan Dr. Akan, kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmanın kanserden korunmada en önemli faktör olduğunu dile getirdi. Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak, güneşte uzun süre kalmamak, katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayinde çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının tedai açısından önemli olduğunu vurgulayan Bursa İl Sağlık Müdürü Akan, şöyle devam etti:
"Şişmanlığın önlenmesi, (Şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır), yağ alımının azaltılması, meyve sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi, A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi, tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir. Eğer kendini seviyorsan; Tütün ve tütün ürünleri kullanmamalı ve pasif içiciliğe maruz kalmaktan sakınmalısın. Alkol alımından kaçınmalı, aşırı güneş ışınlarından korunmalısın. Sağlıklı bir kiloyu sürdürmeli, sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalısın. Kansere sebep olan enfeksiyon hastalıklarından korunmalısın. Hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir."