Sosyolojik bilginin tarihi sorguda

Kültür Servisi
00:007/09/2010, Salı
G: 7/09/2010, Salı
Yeni Şafak
Sosyolojik bilginin tarihi sorguda
Sosyolojik bilginin tarihi sorguda

Prof. Yasin Aktay, yeni kitabında yerli sosyolojiyi, tarihsel gelişimi, siyasetle ilişkisi ve entelektüel hayata katkısı bağlamında ele alıyor

Prof. Dr. Yasin Aktay'ın "Türk Sosyoloji Tarihine Eleştirel Bir Katkı" isimli yeni kitabı Küre Yayınları arasından çıktı. Aktay'ın kitabı, Türkiye'de belli kurumsal ve nicel özelliklere sahip sosyolojik bilginin kendisi üzerindeki düşünme denemelerinden oluşuyor.

TEORİ DUVARLARI

Adından da anlaşılacağı gibi Türk sosyolojisinin öz-eleştirisine bir katkı sunmayı hedefleyen kitap, 'Türk Sosyolojisinin Öz-Düşünümselliğine Katkı', 'Sosyolojinin Yitik İmgelemi', Türk Siyasi Düşünücesinde Kayıp Halka: Siyasal', 'Bahattin Akşit Örneğinden Türk Sosyolojisinin Bir Patikasını İzlemek', 'Entelektüel ve Cemaat', Organik Bir Türk Aydını:Erol Güngör', 'Türkiye'de Sosyoloji Geleneği ve Erol Güngör' ve 'Türkiye'de Sosyolojiyi Dair Bir Yazı' başlıklı sekiz bölümden mürekkep."Bugün Türkiye'de sosyoloji yüzyıllık bir tecrübeye sahip ve gittikçe artan sayıdaki sosyoloji bölümleriyle birlikte oldukça kalabalık bir camia haline geldi. Ancak bu sosyolojik bilginin ve camianın yeterli bir sosyolojisinin yapılıyor olduğu anlamına gelmez: Sosyolojik bilgi bizi kendi gerçekliğimize daha fazla mı yaklaştırıyor, yoksa bu alanda üretilen bilgiler sonucunda gerçeklikle aramıza teorinin kalın duvarlarını mı örüyoruz" diyen Aktay, kitabını işte bu soru üzerinden şekillendiriyor.

SİYASET VE SOSYOLOJİ

Kitabın en çok dikkat çeken bölümü “Türk Düşüncesinde Kayıp Halka: Siyasal” başlığını taşıyor. Bu bölümde siyasal kavramının hor görüldünü belirten yazar, öncelikle bu yaklaşımın arkaplanını irdeliyor. Siyasalı aşağılayan değişik zihinsel stratejiler bu bölümde sıralanıyor ve çeşitli başlıklar altında iade-i itibar arayışına giriliyor. Yazar ilk bölümde sadece meslekten sosyologları değil, İdris Küçükömer, Nurettin Topçu, Cemil Meriç gibi Türk sosyolojik düşüncesine katkıda bulunmuş isimlerin de bu bilimin tarihine dahil edilmesi gerektiğini söylüyor.