Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği Danıştay'ın, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararına tepki gösterdi. Başkan Metin Sevindik, “Bu karar ne hukuka ne de hakkaniyete uygun. Verilen karar bir hukuk garabeti olarak tarihe geçecektir” dedi.
Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Eğitim Komisyonu Başkanı Metin Sevindik, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin olarak, “Bu karar ne hukuka ne de hakkaniyete uygun değildir. Verilen karar bir hukuk garabeti olarak tarihe geçecektir” dedi.
Sevindik, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran düzenlemesiyle ilgili kararını, “Hem hukuk sistemimiz hem de demokrasimiz adına üzüntü verici” olarak nitelendirdi. Kararın, milletin bayram sevincine gölge düşürdüğünü ve eğitim çağındaki yüz binlerce gencin geleceğe ilişkin umutlarını yıktığını ileri süren Sevindik “Bu karar ne hukuka ne de hakkaniyete uygun değildir. Millet vicdanında hiçbir karşılığı yoktur. Verilen karar bir hukuk garabeti olarak tarihe geçecektir. Çünkü söz konusu kararın gerekçesinde de ifade edildiği üzere eğitim ve öğrenim özgürlüğü Anayasal bir haktır. Bu nedenle söz konusu kararın siyasi ve ideolojik kaygılarla alındığı yönündeki genel endişeyi paylaşıyoruz” diye konuştu.
Kararla birlikte Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliğine yönelik açık ve ağır bir kısıtlayıcı bir yorum yapıldığını dile getiren Sevindik, “Özgürlüklerin evrensel standartlarını keyfi biçimde görmezlikten gelmek yargı bağımsızlığı değildir. Mağdurların kaybettikleri haklarının telafisi tartışılması gerekirken kısmi bir iyileştirmeyi bile tahammülsüz biçimde yorumlayan İstanbul Barosu ve Danıştay, Türkiye Barışını da zedelemiştir. Meslek liselilerin bu kararla tekrar mağdur edilmelerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Ayrıca Danıştay'ın almış olduğu bu karar daha önceki almış olduğu kararla da çelişmesi bir hukuk devletinde rastlanmayacak bir durumdur, hukuk devletinde kararlar anayasaya ve çağdaş hukuk normlarına göre alınır. Danıştay'ın keyfe göre almış olduğu bu kararın gerekçesini doğrusu çok merak ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin geleceğini karartmaya, çocuklarımızın elinden istediği branşta eğitim yapma özgürlüğünü almaya kimsenin hakkı olmadığına değinen Sevindik, “Hiçbir insan hakkı gözetilmeden umursuzca açılan bu davayı ve verilen bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. YÖK'ün 22 Temmuzda aldığı karar sonucunda meslek liselerine kayıt yaptıran on binlerce öğrenciye bu karar nasıl izah edilecek? Üniversite giriş sınavlarında yıllardır haksız rekabete ve on binlerce öğrencimizin mağduriyetine neden olan katsayı uygulaması, 28 Şubat antidemokratik ortamının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştı. Bu nedenle YÖK'ün bu haksızlığı gideren düzenlemesi ne kadar yerinde ve doğru bir kararsa, Danıştay 8'inci dairesinin aldığı karar da o kadar yanlıştır. Temennimiz bu yanlışın bir an evvel düzeltilmesi ve YÖK'ün tüm öğrencileri kucaklayacak eşitlikçi ve bilimsel bir üniversite giriş sistemini hızlı bir şekilde düzenlemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.