95 yıl önce yaşanan Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşlarda şehit olan Türk askerlerinin anısına dikilen bir çok anıt bugünü ulaşamadı.Yrd. Doç. Dr. Sayılır, Gelibolu Yarımadası'nın 1919 yılında işgal kuvvetlerinin eline geçmesiyle pek çok anıtın yok edildiğini iddia etti.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, 95 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'nın ardından, şehit olan Mehmetçikler anısına dikilen pek çok anıtın bugüne ulaşmadığı bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, 'Çanakkale 1915' adlı dergide yayımladığı makalede, yok olan anıtlara dikkati çekti. Sayılır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gelibolu Yarımadası'ndaki bazı anıtların Mondros ile Lozan anlaşmalarının yapıldığı tarihler arasında yok olduğunu ileri sürüldü.
'Savaş alanına şehitlerimiz adına dikilen anıtları yok edenler şimdi Türklerden iyi niyet gösterisi bekleyerek her geçen yıl kendi askerleri için yeni anıt dikilmesini istiyor' diyen Sayılır, Gelibolu Yarımadası'nın 1919 yılında işgal kuvvetlerinin eline geçmesiyle pek çok anıtın yok edildiğini iddia etti.
Yrd. Doç. Dr. Sayılır, yok olanlar arasında, 'Telgraf Bölüğü Şehitliği', 'Türk-İtalyan savaşı', 'Düşmanın yarımadadan gönderilmesi', 'Çataldere Şehitliği', 'Anafartalar şehitleri' ile 'Kanlısırt' anıtlarının bulunduğuna işaret etti. Anıtların o dönemde yok olmasını kimsenin önemsemediğini öne süren Sayılır, 'Bu anıtlar neden yok oldu? Kim yok etti? Amaç neydi? Bu sorulara verilecek cevapların bu saatten sonra çok anlamı yok. O zaman bu anıtlar hakkında bilgiler ortaya çıktıktan sonra ne yapılabilir sorusuna cevap aramalıyız' dedi.Burhan Sayılır, yok olan anıtlarla ilgili savaş sonrası çekilmiş fotoğrafların da yer aldığı rapor hazırladığını ifade ederek, 'Bu anıtların orijinal yerlerine yeniden inşa edilmesi gerekir. Hatta yok olan Türk anıtlarını yeniden inşa etmeyi anıtları yıkanların üstlenmesinin daha iyi bir davranış olacağını düşünüyorum' diye konuştu.
Burhan Sayılır, yok olan anıtlar arasında, Ertuğrul Koyu'nda 'Düşmanın yarımadadan gönderilmesi' dolayısıyla yapılan anıtın çok fazla bilinmediğini söyledi. Anıtı savaşlardan 95 yıl sonra fotoğrafladığını ve gün yüzüne çıkmasını sağladığını belirten Sayılır, 'Anıt üzerinde Osmanlıca 'İngiliz ve Fransızların Seddülbahir'den firarları. 27 Kanun-i Evvel 1331' yazıyor. Bu tarih miladi olarak 9 Ocak 1916'ya rastlıyor. Bu tarih, son düşman askerinin Gelibolu Yarımadası'ndan ayrılışıdır' dedi.