Eskişehir Demokrasi ve Özgürlük Platformu 58 sivil toplum kuruluşunun desteği ile 12 Eylül'de yapılacak olan referanduma "evet" demek için bir araya geldi. Osmangazi Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. İlyas Çeliktaş, Eskişehir'in demokrasi tarihinde önemli bir yeri olduğunu ve daha güçlü bir demokrasi ve daha müreffeh yarınlar için "evet" diyeceklerini belirtti.
Eskişehir Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek oluşturdukları Demokrasi ve Özgürlük Platformu 58 sivil toplum kuruluşunun desteği ile 12 Eylül'de yapılacak olan referanduma "evet" demek için bir araya geldi. Atışkan Otel'de yapılan toplantıda hazırladıkları bildiriyi platform adına açıklayan Osmangazi Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. İlyas Çeliktaş, Eskişehir'in demokrasi tarihinde önemli bir yeri olduğunu ve Eskişehir'deki sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek daha güçlü bir demokrasi ve daha müreffeh yarınlar için Demokrasi ve Özgürlük Platformu olarak “evet” diyeceklerini belirtti. Bildiride, "Eskişehir STK Demokrasi ve Özgürlük Platformu kendiliğinden gelişen ve hızla büyüyen bir insiyatifdir. Platformumuzda Kadın Dernekleri, Çocukları Koruma Dernekleri, Engelli Kardeşlerimizin Dernekleri, Şehit Aileleri ve Gazi Dernekleri, İş Adamları Dernekleri, İlçelerimizi temsil eden derneklerimiz, Köy ve Mahalle Dernekleri, Hemşeri ve Meslek Dernekleri ve daha farklı alanlarda onlarca sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek on binlerce Eskişehirliyi temsil etmektedir. Bu oluşumda siyasetin hiçbir türlüsü yoktur. Siyaset yoktur ve olmayacaktır. Çocuklarımızın geleceği, kadını, erkeği, yaşlısı ile toplumumuzun yarınları siyasetin kısır tartışma ve çekişmelerine kurban edilemeyecek kadar kıymetlidir. Eskişehir Demokrasi ve Özgürlük Platformu olarak siyasilerden beklentimiz; tamamı darbe izlerinden arınmış yepyeni, demokratik ve özgürlükçü bir anayasadır"
12 Eylül'de oylanacak olan Anayasa değişiklik paketinin hem sosyal demokratları, hem de milliyetçileri ilgilendirdiğini belirttikleri bildiride şunlara yer verildi; "12 Eylül'de oylanacak olan Anayasa değişikliği paketi, hem sosyal devlet ilkesini fikrine temel yapmış olan sosyal demokrat kardeşlerimizi, hem 1980 darbesinde ve uzun yıllar hapishanelerde yatarak mağdur olan milliyetçi kardeşlerimizi, hem ezilen kadınlarımızı ve istismara uğrayan çocuklarımızı koruyup kollamak gerektiğine inanan tüm siyasal düşüncelerin fikirlerini temsil etmektedir" dedi. Referandumda oylanacak değişiklikler ise şunlardır; "Çocuk istismarının önüne geçilecelek, Şehit Aileleri ve Gazilerimize pozitif ayrımcılık yapılacak, Engelli vatandaşlarımıza ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılacak, İşçi, Memur ve Emeklilerimiz yeni anayasal haklara kavuşmuş olacak, Fişleme tarihe karışacak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilecek, HSYK üzerinde siyasilerin etkisi azalacak, Anayasa Mahkemesi ve HSYK çağdaş batı demokrasilerindeki gibi bir yapıya kavuşacak, Askeri Hâkim ve Savcılara Hâkimlik teminatı getirilecek, HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolu açılacak, İş adamlarının yurtdışına çıkışının önünde engel kalmayacak, Yargı bağımsızlığı güçlendirilecek, Yargı tarafsızlığı sağlanacak"