Konya Ovası'nda rekolte düştü kalite arttı

Yeni Şafak
00:0010/07/2010, Cumartesi
G: 10/07/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Konya Ovası'nda rekolte düştü kalite arttı
Konya Ovası'nda rekolte düştü kalite arttı

Türkiye'de hububat üretiminin en fazla yapıldığı yer olan Konya Ovası'nda hasad büyük oranda tamamlandı.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Kaleli yaptığı açıklamada, geçen yıl yağışların iyi olması nedeniyle Konya'da hububat rekoltesinin yaklaşık 4 milyon ton olarak gerçekleştiğini, bu yıl ise yağışların azlığına bağlı olarak rekoltenin 3,5 milyon tona düştüğünü belirtti.Konya'da bu yıl 11 milyon dekar alanda hububat üretimi yapıldığını ifade eden Kaleli, 'Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilerin bilgilendirilmesi konusunda üzerine düşeni başarıyla yerine getirdi.Buna rağmen ekim alanları sarı pas hastalığı, dolu ve fare popülasyonundaki artıştan zarar gördü'diye konuştu.Bu yıl kıraç arazilerde dekardan 300-400, sulu arazilerde ise 500-700 kilogram verim alındığını belirten Kaleli, 'Geçen yıl borsamıza gelen 35 çeşit buğday, çiftçilerimiz sertifikalı buğday kullanmaya yönlendirildiği için 20 çeşide düştü.Geçen yıl Konya'da kullanılan 18 bin ton sertifika tohumluk miktarı, bu yıl 40 bin tona çıktı, bu da üründe kaliteyi yükseltti. Hedefimiz Konya'da sertifikalı tohumluk kullanım miktarını 250 bin tona çıkarmak' dedi.