Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Türkiye'nin ekmeğini taştan çıkaran, alın teriyle kazanan, harcayan ve petrolü bulunmayan bir ülke olduğunu söyledi. Yılmaz, 'Toplam sanayi istihdamı 4 milyona kadar düşmüştü. Şimdi 4,5 milyonlara doğru geliştiğini görüyoruz' dedi.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 'Türkiye ekmeğini taştan çıkaran, alın teriyle kazanan, harcayan ülke, petrolü bulunmayan bir ülkedir. Coğrafyasıyla kalkınma durumu olan bir ülke' dedi. Bakan Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Toplantı Salonu'nda sanayi ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Hükümetleri döneminde Türkiye'de büyük değişim yaşandığını ifade eden Yılmaz, 2002'de 230 milyar dolarlık ekonomiden bugün 730 milyar dolarlık ekonomiye gelindiğini belirtti.
Kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin doların üzerine çıktığını kaydeden Yılmaz, yıllık 30 milyar dolar ihracat yaparken bugün 111,6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını ifade etti. Yılmaz, yatırımlar açısından da büyük fark görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
'2002 yılı özel ve kamunun toplam yatırımları 40 milyar liraydı. Bu yıl sadece kamuda 50 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Özel sektörün yaptığı ise 153 milyar lira. Toplamda 200 milyar liradan fazla yatırım oldu. Ölçekleri büyümüş bir ülkeyiz.'
Yılmaz, Türkiye'nin krizi iyi yönettiğini dile getirerek, 'Dışardan mali destek almadan, IMF ile yeni stand-by anlaşması yapmadan krizi yönettik. Güven ve istikrarın ülkeyi nereye getirdiği ortadadır. Borçlarımız düşme eğilimine girdi. Bütçede faiz giderlerimiz giderek düşüyor. Türkiye ekmeğini taştan çıkaran, alın teriyle kazanan, harcayan ülke, petrolü bulunmayan bir ülkedir. Coğrafyasıyla kalkınma durumu olan bir ülkedir.' dedi.
Şu anda krizden çıkış sürecinde bulunulduğunu dile getiren Yılmaz, 'Yüzde 6,8 büyüme bekliyoruz. Hizmet sektöründe büyüyoruz. Tarımda ciddi bir büyüme beklemiyoruz. İstihdamda önemli gelişme bekleniyor. Toplam sanayi istihdamı 4 milyona kadar düşmüştü. Şimdi 4,5 milyonlara doğru geliştiğini görüyoruz. En önemli toparlanma istihdamdır. İstihdam ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve sosyal açıdan çok önemlidir' diye konuştu.
Düşük kur nedeniyle ihracatçının dengesinin bozuk olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
'İlk 9 ayda ihracat yüzde 12 artarken ithalat yüzde 29,8 arttı. Sanayicinin üretim maliyetlerini aşağı çekecek politikalar izlenmeli. İstihdam maliyetlerinde önemli aşamalar kaydettik. Bu konuda biraz daha desteğe ihtiyaç var. Bursa ikinci büyük ihracatçı şehir. Ülke ihracatının 10'unu Bursa gerçekleştiriyor. 3 bine yakın ihracatçı 156 ülkeye ihracat yapıyor. Krizde kaybedilen 82 binlik istihdamın 72 binini geri kazandık. Ekim sonu itibarıyla ihracatımız 9 milyar 32 milyon dolar oldu.'
Sönmez, 8 yıl önce dünyanın 26. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 8 yılda 8 sıra atlayarak 17. büyük ekonomiye ulaştığını belirterek, 'Şimdi cumhuriyetin 100 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi istiyoruz. Denizci tabiriyle yelkenlerimizi açtık rüzgar bekliyoruz' dedi.