İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği tarafından hayata geçirilen “Türk Müzik Kültürü'nün Hafızası” projesi ile, Türk Müziği'nin yüzlerce yıllık birikiminin notaya geçirilmiş devasa arşivi, ilk kez toplu bir şekilde kamunun serbest kullanımına açıldı.
İnternet üzerinden ücretsiz olarak ulaşılabilecek olan “Türk Müzik Kültürünün Hafızası” projesinin tanıtım toplantısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde, Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleşti.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği'nin en önemli projelerinden biri olan “Türk Müzik Kültürü'nün Hafızası”, geçmiş ile gelecek arasında notalardan bir köprü kurulmasını amaçlıyor. Bu proje sayesinde, ülkemizde ilk defa Türk Müziği'nin yüz binlerce sayfalık nota arşivine bir “tık”la ulaşmak artık mümkün oldu.
Klasik Türk müziği sanatçısı Aytaç Ergen'in, 1978 yılından bu yana Üsküdar Musiki Cemiyeti Kütüphanesi'nde başladığı arşivciliğiyle bugünlere uzanan proje, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın da destekleriyle tamamlandı.
Siteye, www.devletkorosu.com ve www.turkmusikisivakfi.org internet adreslerinden ücretsiz olarak ulaşılabilecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, projenin kalıcılığına ve sürdürülebilirliğine dikkat çekerek, “Ajansımızın bu projesi, 2010'un üzerinden uzun yıllar geçse de devam edecek ve böylece ülkemizle birlikte bütün dünyanın müzik-kültür-sanat çevrelerine dünya durdukça hizmet verecek. Ayrıca gelecek dönemlerde de sürekli olarak yeni bulguların eklenmesiyle güncellenecek ve hacminin artırılacak olması, projeye üst sınırı olmayan bir “sürdürülebilirlik” özelliği kazandırıyor. Projenin, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Klasik Türk Müziği'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından “Türk Musikisi Vakfı”nın kontrolünde yürütülecek olması, “Türk Müzik Kültürü'nün Hafızası” yolculuğunu da sağlam ayaklar üzerinde sürdürmesini sağlayacak” diye konuştu.
Dünya Üzerinde Herkes Türk Müziği Repertuarına Ulaşabilecek
Proje kapsamında, 62 bin 500'ü klasik, dini-tasavvufi ve mehter ve geri kalanı halk müziğine ait olmak üzere 70 binin üzerindeki eser, bilinen bütün versiyonlarıyla ve toplamda 250 bin sayfayı aşan dev bir arşiv halinde internet üzerinden hizmet vermek üzere bir araya getirilerek yerli ve yabancı sanat-bilim çevrelerinin kullanımına sunuluyor.