Özetlerini 'çöplüğe' atıyorlar

Aa
00:0012/01/2011, Çarşamba
G: 12/01/2011, Çarşamba
Yeni Şafak
Özetlerini 'çöplüğe' atıyorlar
Özetlerini 'çöplüğe' atıyorlar

Sivas'ın Hafik ilçesinde başlatılan proje ile öğrenciler okudukları kitapların özetini çıkararak okullarındaki 'özet çöplüğü' adı verilen kutuya atıyor. Yıl sonunda başarılı bulunan özetleri hazırlayan öğrencilere ödül verilecek.

Sivas'ın Hafik ilçesinde başlatılan 'Özet Çöplüğü' Projesi ile, öğrenciler okudukları kitapların özetini çıkararak okullarındaki 'özet çöplüğü' adı verilen kutuya atıyor. Hafik Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında, öğrenciler okudukları kitapların özetlerini çıkararak okullarda oluşturulan 'özet çöplüğü' adı verilen kutulara atıyor. Liseler dahil ilçede bulunan 18 okulda başlatılan projeyle, okuma-yazma alışkanlığının artırılması amaçlanıyor. İlçedeki bin 270 öğrenciden her birinin en az 1 kitap özeti çıkarmasının amaçlandığı projeyle, ilk yıl için en az 2 bin özet çıkarılması hedefleniyor. Özetlerin 10 cümleden az, 20 cümleden fazla olmama kriteri belirlendiği, değerlendirmeye alınan özetlerden başarılı bulunanların sahibi öğrencilere yıl sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ödül verileceği bildirildi.


'SÜRDÜRÜLEN KAMPANYALARA FARKINDALIK KATTIK'

Hafik Milli Eğitim Müdürü Yusuf Usta, müdürlük olarak okuma yazma faaliyetleriyle ilgili bir proje yapmayı düşündüklerini belirterek, 'Bu projenin de biraz farklı olması gerekiyordu. Eğitimde iyi örnek olacak bir proje olması gerekiyordu' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının bu konudaki çalışmaları teşvik ve tavsiye ettiğini söyleyen Usta, şöyle konuştu: 'Bu manada biz de çocuklarımıza eğitimin ana merkezi olan okuma yazma faaliyetleri üzerinde bir proje hazırladık, projenin ismini de 'Özet Çöplüğü' koyduk. Özellikle Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın eşlerinin yürüttüğü okuma kampanyaları var. Bu kampanyalar çerçevesinde çocuklarımızın okumuş olduğu kitapları işin içine farkındalık katarak değerlendirmeyi düşündük. Bu manada da çocukların okumuş olduğu kitapları, 10 cümleden az, 20 cümleden fazla olmamak şartıyla yazmış oldukları kitap özetlerini özet çöplüğü adını verdiğimiz kutulara atarak değerlendirmek istedik.'


'YAZIM KÜLTÜRÜMÜZ ÇOK ZAYIF'

Burada 'özet çöplüğü' isminin dikkati çekici olduğunu kaydeden Usta, şöyle devam etti: 'Bu dikkati çekicilik noktasında şunu ifade etmek isterim. Çöplük terimi çok eğitimle bağdaşmayan bir terimdir ama özellikle özet çöplüğü ismini koyduk. Çünkü toplumumuzda çöplükler ihtiyaç sahibi insanların en zorda kaldığı anlarda başvurduğu yerlerdir. Bizim de özellikle yazım kültürümüzün çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Bu manada bir adım atabiliyorsak çok iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz. Geleceğin yazarlarını, şairlerini, gazetecilerini ve benzeri yazım kültürünün temellerini oluşturacak geleceğimizi, Hafik'te özet çöplüğü projesiyle atmayı düşündük, o yüzden özet çöplüğü dedik.' Türkçe öğretmeni Nida Gürer ise projenin geçen aralık ayında başladığını, yıl sonuna kadar devam edeceğini kaydederek, 'Öğrencilerin ilgisi yüksek. Şu an 180 özet birikmiş durumda ve halen de devam ediyor' dedi. Gürer, projeyle birlikte öğrencilerde yazım, noktalama ve kendilerini ifade etme anlamında gelişmeler olduğunu da ifade etti.