Dünyayı güzelleştirecek tasarımcılar aranıyor

Recep Yeter
00:0022/03/2009, Pazar
G: 21/03/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyayı güzelleştirecek tasarımcılar aranıyor
Dünyayı güzelleştirecek tasarımcılar aranıyor

İstanbul Tasarım Merkezi, henüz altı aylık ve emekleyen bir çocuk olmasına rağmen boyundan büyük işlere imza atıyor. Şimdiden dünyanın ünlü tasarım akademilerinin ilgisini çeken İTM'nin sırrını kurucu müdür Faruk Akın açıklıyor: “Erdemli ve yetenekli insanları kabul ediyoruz. Amacım para kazanmak değil, dünyayı güzelleştirmek diyen ve içinde tasarım sancıları duyan herkese kapımız açık”

Henüz altı ay önce kurulan İstanbul Tasarım Merkezi, 120 öğrenciye daha katılım belgesi vermeye hazırlanıyor. İTM'de yetişen çiçeği burnunda modacıların, hayallerini mücevhere dönüştüren takı tasarımcıların sadece üç aylık bir eğitim sonunda bitirme projesi niyetine yaptıkları işler göz kamaştırıyor. Mülakat ve yetenek sınavıyla öğrenci alan merkezde öğrenci olmak için yaş sınırı yok. Yani 7'den 70'e içinde tasarımla ilgili kıpırtılar hisseden, sanata dair sancılar duyan herkese kapılar açık. Ancak kabul edilmek için birkaç yüz gram erdeme ve az biraz da yeteneğe ihtiyacınız var. Gerisi zaten kendiliğinden geliyor.

İstanbul Tasarım Merkezi, bir zamanlar virane ve harabe haldeki Özbekler Tekkesi'ne dokunan merhametli ellerin onardığı ahşap ve taş binada faaliyet gösteriyor. Hem de bu toprakların tasarım zirvesi olan Mimar Sinan'ın şaheserlerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin yanı başında.. Sokullu'nun kubbelerinden yansıyan güneş, tasarım merkezinin pencerelerinden içeriye girip erdemli talebeleri ışıtıyor ve ısıtıyor.


SANCISI, ERDEMİ VE YETENEĞİ OLAN GELSİN

İTM'nin eğitim kanadının başında genç bir isim var. Faruk Akın. Henüz çocukken içindeki tasarımcıyı keşfeden Faruk Akın, hayat güzergahında bir çok istasyona uğradıktan sonra İTM'de göreve başlamış. Dolayısıyla yüklü bir özgeçmişi var. Türkiye'nin önemli firmalarında tasarım direktörlüğü ve danışmanlığı gibi görevlerde bulunmuş, gazetelerin birinci sayfalarını tasarlamış, dergilerde boy boy karikatürleri yayınlanmış, ve ödüllü tasarımlara imza atmış. Faruk Akın kimdir diye merak edenlere www.farikakin.com adresini salık verelim.Faruk Bey'e İTM'nin kuruluş amacını sorunca kısa ve öz olarak şöyle açıklıyor: “En düz anlamıyla tasarımcı yetiştirmeyi amaçlıyoruz” diyor ama hemen peşinden tasarımcıdan ne anladıklarını da ekliyor: “Bizce, tasarımcı önce erdemli, insanlara faydalı olmayı amaçlamalı. Tabi ki yaptığı işi parasız, karşılıksız yapsın demiyoruz ama asıl amacı bu olmasın. Ayrıca yetenekli olmalı.” İTM'nin eğitim gören öğrencilerden de, eğitim veren öğreticilerden de aynı beklentisi var. “Buraya gelen herkesin önce benlikten kurtulmaları gerekiyor” Faruk Akın'a göre İTM'nin diğer akademilerden en büyük farkı da bu….


ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA BAŞVURUYOR

İTM'nin öğrenci portföyü oldukça ilginç. 7-14 yaş arası için yetenek keşfini amaçlayan bir program bile konulmuş. Üst sınır yok. Geçen dönem 600'ün üzerinde müracaat olduğunu belirten Faruk Akın, 120 öğrencinin mülakat ve yetenek sınavıyla kabul edildiğini söylüyor. Başvuranlar arasında ise üniversitelerin Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım Bölümleri başta olmak üzere daha önce tasarım eğitimi almış öğrenciler de var. Faruk Akın bunun sebebini şöyle açıklıyor: “Başvuranları görünce anladık ki biz farklı bir eğitim veriyoruz. Bunun sebebi de bu meslek dalının tek tip eğitimi kabul etmemesi. Yani üniversitelerdeki eğitim yetmiyor. Bu meslek dalı, insanların farklı bakış açısı kazanabilecekleri, farklı bilgileri alabilecekleri yerlere gitmesini zorunlu kılıyor.” İTM'nin farkını uluslararası alandaki yansımalarının da gösterdiğini kaydeden Akın, “Kuruluşun üzerinden henüz iki ay geçmesine rağmen, İtalya'daki Domus Akademi'den bir araştırma grubu bizi ziyaret etti. Yine Londra'dan bir moda tasarım okulu geldi.” diyor. Akın, kafasında ben tasarıma, sanata ilgi duyuyor muyum' diye bir soru geçen herkesin İstanbul Tasarım Merkezi'nden bilgi alabileceğini kaydediyor.


İTM'de altı ayrı tasarım bölümü var. Mimari, Endüstriyel, Modaı, Müvecher ve Prodüksiyon Tasarımı ile Grafik Tasarım. Bunların yanında da iki tane de sanat bölümü var. Modern Sanatlar yani resim, fotoğraf, heykel'in yanı sıra ve hat, tezhip, minyatür ve ebru gibi Türk İslam Sanatları'nda da derinlikli bir eğitim veriliyor. İTM'nin bir projesi olan tasarım portalı www.designei.com ise hem İTM ile ilgili detaylara hem de tasarımla ilgili herşeye kapı aralıyor.