Makiler, kuraklığın panzehiri

Aa
00:0019/10/2008, Pazar
G: 19/10/2008, Pazar
Yeni Şafak
Makiler, kuraklığın panzehiri
Makiler, kuraklığın panzehiri

Akdeniz bitki örtüsü makilerin yağmur suyunu yeraltına aktaran ve erozyona izin vermeyen yapılarıyla kuraklığın panzehiri olduğu açıklandı.

"Akdeniz'e özgü bitkiörtüsü" olarak bilinen makilerin, yağmur suyunu yer altı rezervlerine aktaran ve erozyona izin vermeyen yapılarıyla büyük önem taşıdığı bildirildi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı(TEMA) Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, Akdeniz ikliminin bitki örtüsü olan makiliklerin, uzaktan göründüğü gibi çalı çırpı toplulukları olmadığını, birçok bitki ve hayvan türünün ancak makilerin yetiştiğialanlarda gelişip üreyebildiklerini söyledi.

Bir ekosistem özelliği gösteren makiliklerin, biyolojik çeşitliliğin altyapısını oluşturduğunu ifade eden Karaca, "Makiliklerde o kadar çok tohum oluşurki, bu tohumların hepsi tüketilmez ve toprakta, sanki bir tohum bankasıoluşturacak şekilde birikirler. Bu yedek tohumlar, daha sonra kullanılmak ya dazamanı gelince çimlenmek üzere toprakta beklerler. Makilikler, biyolojikçeşitliliğin ve tür zenginliğinin sigortasıdır" dedi.


"KURAKLIĞIN PANZEHİRİ MAKİLİK ALANLAR"

Karaca, makiliklerin, yağmur sularının yüzde 98'ini yer altındaki rezervlere aktarma ve dolayısıyla su rejimini düzenleme görevini üstlendiğini d ebelirterek, "makilik alanlar tüm bu işlevlerinden dolayı mutlak surette korunması ve geliştirilmesi gerekli olan, önemli bir yenilenebilir doğal varlıktır" dedi.

Küresel ısınmayla birlikte makiliklerin öneminin daha da artacağını anlatan Karaca, şunları kaydetti:"Kuzey Akdeniz ülkeleri, kuraklık ve çöl iklimine giriyor. Bugünyaşananlar daha bir şey değil. Göller kurumuş, dereler denizlere varamıyor.Bunlar yarın gelinecek noktalar için önemli işaretler. Kuraklığın panzehiri makilik alanlar. Makiliklerde dominant bir tür yoktur. Buradaki tüm bitkiler, canlılar kendi aralarında yaşalar. Yangından sonra da kendi kendine gelişirler, dikilmesine bakılmasına gerek kalmaz. Makilik olarak dikilmiş bir tek karış yeryoktur. Böyle bir sistem hakir görülebilir mi?"