'Karamsarlığın sinemacısı'ndan hüzünle bezeli yeni bir öykü

Ali Murat Güven
00:0011/10/2009, Pazar
G: 11/10/2009, Pazar
Yeni Şafak
'Karamsarlığın sinemacısı'ndan hüzünle bezeli yeni
'Karamsarlığın sinemacısı'ndan hüzünle bezeli yeni


ACI

Yapım Yılı ve Ülkesi:
2009, Türkiye yapımı

Türü ve Süresi:
Psikolojik drama / 90 dakika

Senarist ve Yönetmen:
Cemal Şan

Görüntü Yönetmeni:
Cengiz Uzun

Işık Şefi:
Aziz Oğuz Vural

Özgün Müzik Bestecileri:
Nail Yurtsever, Engin Aslan, Cem Tuncer

Kurgucu:
Şenol Şentürk

Sanat Yönetmeni:
Nildağ Kılıç

Kostüm Tasarımcısı:
Ahmet Selecik

Oyuncular:
Nesrin Cavadzade, Erol Demiröz

Yapımcı Şirket:
Şan Film

Dağıtıcı Şirket:
CineGroup

İçerik Uyarıları:
Kahramanlarının yaşadıkları karmaşık psikolojik ve ailevî sorunlar nedeniyle, 13 yaşından küçük izleyicilerin kolaylıkla kavrayabilecekleri bir film değildir.

Yıldız Puanı:
* * ½

Erzincan'da, deniz seviyesinden iki bin kilometre yükseklikte bir dağ köyü… Kış aylarının insanı canından bezdirdiği bu coğrafyanın yerlisi konumundaki yaşlı ve yorgun bir dede ile kendisini hem ölesiye sevdiği, hem de sürekli didiştiği kız torununun hayata tutunma mücadelesine konuk oluyoruz.

“Karamsarlığın sinemacısı” Cemal Şan, oldukça zorlayıcı doğa koşullarında çektiği bu yeni filminde, insana yaraşır bir şekilde yaşamak için insanca olmayan her şeye “hayır” demek gerektiği gibi son derece haysiyetli bir tezi işliyor. Şan, insana, hayata ve evrene ilişkin öyküsünde, bu iki kahramanın temsil ettiği iki farklı dünyayı bir araya getirip yaşanan kuşak çatışmasını kaydadeğer bir gerçeklikle ortaya koyarken, hayranlarınca iyi bilinen minimalist anlayışı içinde de mütevazı bir sinemasal şiire imza atıyor.

Yönetmenin, yalnızca bu yapıtında değil diğer bütün yapıtlarında da kendisini hissettiren kronik karamsarlığa zaman zaman ciddi itirazlarımız olmasına rağmen, ülkemiz sineması içindeki pozisyonunu mutlaka koruması gerektiğini düşündüğümüz “toplumsal gerçekçi” türün izlenmeye değer örneklerinden biri “Acı”… Bu arada, filmin 2008 yılı ekim ayında Metris Cezaevi'nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden siyasal tutuklu Engin Ceber'e adandığını da önemli bir not olarak ekleyelim.