TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel sermayenin artık silahtan gıdaya kaymaya başladığını söyledi. Bayraktar, “Türkiye bu gidişata kayıtsız kalamaz. Verimliği yakalayamayan ülkelerin et, süt, buğday, mısır üretmesi mümkün olmayacaktır." dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel sermayenin artık silahtan gıdaya kaymaya başladığını söyledi. Dünyada sektörel durum takip edildiğinde gıdanın önemli ve öncelikli bir sektör olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, küresel sermayenin yatırımı gıdaya yaptığını ve spekülasyonların fazlalaştığını bildirdi.
Dünyada buğday fiyatları yüksek ve üretim yeterli olmayınca küresel sermayenin buğdaya oynadığını belirten Bayraktar, "Küresel sermaye buğdayı stokluyor ve piyasayı yükseltiyor. Gıda güvencesini sağlayamayan birçok ülkede bundan sonra iktidarların işi çok zor olacak. Anlamayanlar bunu yaşayacak. Buğday sosyal hadiselere sebebiyet veriyor. Dünyada gıda sektörü önemli olduğuna göre Türkiye bunu ya ıskalayacak ya da fırsata çevirecek." dedi.
Afyonkarahisar Ziraat Odalarının İkbal Termal Otel'de düzenlenen 9. İl Koordinasyon Kurulu toplantısının basına açık olan bölümünde konuşan Bayraktar, dünyanın tarım sektörü açısından farklı bir notaya doğru gitmeye başladığını söyledi. Türkiye'nin bunu çok iyi izlemesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Türkiye bu gidişata kayıtsız kalamaz veya bu gidişatı es geçmesi mümkün değil. Dünyada tarım önemli sektör haline geldi. Verimliği yakalayamayan ülkelerin et üretmesi, süt üretmesi, buğday üretmesi, mısır üretmesi mümkün olmayacaktır." diye konuştu.
Ziraat Odası olarak Tarım Bakanlığı'nın yaptığı bir çok şeyi almak zorunda olduklarına değinen Bayraktar, "Çiftçi eğitimi, yayıncılık, enformasyon hatta çiftçi kayıt sistemine talibiz. Bunları almamız lazım. Bunları biz yapacağız. Gelişen ülkelerde meslek kuruluşları fevkalade güçlü ve meslek kuruluşları bu hizmeti veriyor. Ama biz meslek kuruluşlarını Türkiye'de güçlü hale getirmediğimiz için her şeyi tarım teşkilatına bırakmışız, tarım teşkilatının da tek başına bu işlerin altından kalkması mümkün değil. Biz bunlara da talibiz. Ama çiftçinin burada anahtar kelimesi 'verimlilik' olduğuna göre çiftçinin verimliliği yakalaması konusunda ziraat odaları artık çiftçinin önüne projelerle çıkacak." dedi.
Türkiye'de yetersiz ve yanlış gübre kullanmaktan 10 milyar dolar ekonomik kaybın olduğunu dile getiren Bayraktar, "Biz bunu ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Bu çiftçinin cebine para girmesi demektir. Şimdi bakın bunları yapacağız. Çiftçi eğitimine önem vereceğiz. Halen çiftçimizin eğitim noktasında problemi var. Ziraat odaları olarak bizim görevimiz bu. Başkasından beklemeyelim bunu. Tarım Bakanlığı ile araştırma enstitülerini çiftçi eğitim merkezi haline getirdik. Çiftçilerimizi oraya taşıyoruz. Uzmanlar eğitim veriyorlar. Sertifikaları da gidiyoruz Tarım Bakanlığı ile beraber veriyoruz. Bunu Türkiye'nin her tarafında yaygınlaştırmaya başladık." şeklinde konuştu.