Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Genelkurmay Başkanlığı'nı resmen bıraktı. Ülkede 8 yıldır askeri kimlik taşıyan Müşerref, bugün sivil devlet başkanı olarak yemin edecek.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, kendisine uzun süredir yapılan baskılar neticesinde, tartışmalara neden olan Genelkurmay Başkanlığı görevini bırakarak üniformasına veda etti. Müşerref, Genelkurmay Başkanlığı görevini halefi General Ashfaq Kiyani'ye devretti. 8 yıl süre ile Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Müşerref, sivil bir devlet başkanı olarak yemin etmeden bir gün önce İslamabad'taki Genelkurmay Başkanlığı karagahında düzenlenen bir törenle, yetkisini Kiyani'ye devretti. Müşerref, önceki gün Ravalpindi ve İslambad'daki ordu karargahlarında kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarına veda turuna çıkmıştı.
Genelkurmay Başkanlığı görevinin sona ermesi nedeniyle üzüntülü olduğunu söyleyen Müşerref, ordunun Pakistan'ın kurtarıcısı olduğunu kaydetti. Televizyonda canlı olarak verilen devir teslim törenine katılan çok sayıda davetli Müşerref'i ayakta alkışladı. Uzmanlar Müşerref'in üniformasını çıkarmasının muhalefet liderlerini yatıştırmayacağını belirtiyor. 3 Kasım'da ülkede olağanüstü hal yönetimi ilan eden Pervez Müşerref'in sivil bir lider olarak, hükümeti azletmek de dahil önemli güçleri olacak. Pakistan'da genel seçimlerin 8 Ocak'ta yapılması planlanıyor. Müşerref, 6 Ekim tarihinde devlet başkanı seçilmiş ancak muhalefet, Müşerref'in hem Devlet Başkanlığı hem de Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenmesinin yasal olmadığı gerekçesiyle Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunmuştu. Müşerref, mahkemenin itirazları reddetmesiyle, Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa ederek, sivil Devlet Başkanı olarak görevine devam edeceğini söylemişti.
Dünyanın en şık giyinen diktatörü olarak anılan Pervez Müşerref'in sivil kıyafete dönmesinin ardından en şık giyinen devlet adamlarından biri olacağı da yapılan yorumlar arasında. Dünyanın en iyi gardrobuna sahip liderlerinden biri olduğu söylenen Müşerref 1999 yılından bu yana sürdürdüğü diktatörlüğünde halkın karşısına sürekli olarak üniformasıyla çıktı ve genellikle siyah rengi tercih etti.