Alman Meclisi'nden şok İsrail kararı

Aa
00:0011/06/2010, Cuma
G: 11/06/2010, Cuma
Yeni Şafak
Alman Meclisi'nden şok İsrail kararı
Alman Meclisi'nden şok İsrail kararı

Alman Federal Meclisinde (Bundestag) bugün Sol Parti'nin talebi üzerine, İsrail'in "Mavi Marmara" gemisine saldırısı tartışıldı.

Meclisin konuya ilişkin oturumunda muhalefet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi milletvekilleri, saldırıda insanların ölmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirtti ve Türkiye'nin ılımlı tutumunu övdü. İktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Milletvekili Philipp Missfelder ise "çelişkili olduğu gerekçesiyle" Türkiye'nin tutumunu eleştirdi.

SPD Milletvekili Rolf Mützenich, saldırıyla ilgili "Türkiye'ye yanlış sinyal verilmemesi gerektiğini", Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmek üzere İsrail'li hükümet yetkililerini davet ettiğini belirterek, "Türkiye'ye Orta Doğu konusunda ihtiyacımız var" dedi.

Saldırıyla İsrail'in güvenliğinin artmadığına ve Gazze Şeridindeki kötü durumun değişmediğine işaret eden Mützenich, İsrail'in bölgeye uyguladığı ambargonun bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi Milletvekili Kerstin Müller de, saldırı sırasında büyük bir bedel ödendiğine dikkati çekerek, İsrail'in güvenlik endişesini anlamasına rağmen, gereksiz yere gösterilen şiddeti tüm parti grubu adına kınadı. 

Uluslararası bağımsız bir komisyon tarafından saldırının araştırılmasını isteyen Müller, "İsrail'in Türkiye ile ilişkileri bozuldu. Halbuki Türkiye Orta Doğu'daki tek demokratik arabulucu ülke" şeklinde konuştu.

Müller, İsrail'in Gazze Şeridine yönelik ambargosunun ne insancıl ne de İsrail'in çıkarına olduğunu kaydetti. 

CDU Milletvekili Philipp Missfelder ise, "Türkiye'nin bir NATO ülkesi olarak İsrail'e yönelik olumsuz tutumunun kendi değerlerini temelden sarstığını", Türkiye'nin bir yandan yaşanan olaydan şikayetçi olmasını, diğer yandan "Mavi Marmara" gemisindeki eylemcileri durdurmak için girişimde bulunmamasını eleştirdi.


"MEVCUT DURUM KABUL EDİLEMEZ"

Devlet Bakanı Werner Hoyer, Alman hükümeti adına yaptığı konuşmada, saldırı sırasındaki ölümlerden derin üzüntü duyduklarını belirterek, "31 Mayısta yaşanan olay Gazze Şeridinin açılması zorunluluğunu göstermiştir. Gazze Şeridindeki mevcut durum kabul edilemez" diye konuştu.

Hoyer, Almanya'nın, İsrail ile dostluğundan şüphe duyulmaması gerektiğini ancak diğer yandan Arap ülkeleri ile de sıkı bir şekilde işbirliği yaparak Orta Doğu sorununun çözümü için yoğun şekilde çaba harcadığını söyledi.

SPD Milletvekili Günter Gloser, saldırıdan sonra Filistin Devlet Başkanının görüşmelerin sürdürülmesini istemesinin umut verici olduğunu, Gazze Şeridinde işsizlik ve sefaletin artmasının İsrail'in de çıkarına olmadığını, bunun Filistinlilerin Hamas'a bağımlılığını artırdığını söyledi.

Hür Demokrat Partili (FDP) Milletvekili Patrick Kurth da, gemideki eylemcilerin gerginliğin artmasına neden olmasına rağmen, yüksek bir beled ödendiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti. 

Gazze Şeridine yardım götürmeye çalışan gemilerden birinde bulunan Sol Parti Milletvekili Annette Groth da, İsrailli askerlerin kendilerine kötü muamele yaptığını ve tek yanlı yayınlarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirterek, Gazze Şeridine yönelik ambargonun kaldırılması için çaba harcayacağını, bunun için de tüm milletvekillerinin desteğini istediğini söyledi.

Oturum sırasında söz alan tüm milletvekilleri, uluslararası bir komisyonun kurulması ve saldırının araştırılması gerektiğini, aksi takdirde İsrail'in yapacağı araştırmanın inandırıcı olamayacağını ifade etti.