TARSİM yetkilileri tarafından Konya'da düzenlenen toplantıda konuşan İsmail Daşdelen, tarım sektörünün geleceği için tarım sigortasının mutlaka yaptırılması gerektiğini kaydetti.
Daşdelen, "Çiftçilerimiz tek geçim kaynakları olan ürünlerini ve hayvanlarını sigortalattıkları takdirde, sigorta priminin yarısını ödeyecekler, diğer yarısını devlet karşılayacaktır" dedi. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), tarım sigortası poliçesi kesmeye yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine yönelik olarak gerçekleştirdiği toplantı Konya'da yapıldı. TARSİM Ankara Bölge Koordinatörlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürlüğü'nün organizasyonu ile düzenlenen toplantıya, Tarsim Poliçesi tanzim eden 127 kooperatif yetkilisi katıldı. Konya Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıda, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi, mevzuat, çalışma usul ve esasları ile ilgili acentelerin bilgi düzeylerinin arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, Tarsim Ankara Bölge Koordinatörü İsmail Elmas bilgi verdi. Acente eğitiminde Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Daşdelen, Devlet Destekli Tarım Sigortaları uygulamalarının Türk tarım sektörünün geleceği için büyük önem taşıdığını belirterek, "14.06.2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" ile tarım sektörünü tehdit eden riskler teminat altına alınmıştır. Tarım Sigortaları Kanunu ile tarımsal üretimin çok yüksek risk içermesi ve dolayısıyla çok yüksek prim ödemesi gerektirmesi nedeniyle sigorta kapsamına alınamayan doğal risklerin devlet desteği ile kâr amacı olmayan, teknik esaslara dayalı, sigorta prensipleri çerçevesinde, şeffaf, güvenilir ve sürdürülebilir çağdaş bir sistem ile sigorta kapsamına alınması sağlanmıştır. Çiftçilerimiz tek geçim kaynakları olan ürünlerini ve hayvanlarını sigortalattıkları takdirde, sigorta priminin yarısını ödeyecekler, diğer yarısını devlet karşılayacaktır. Prim bedelleri, ürün bedeliyle karşılaştırıldığında çok önemli rakamlar olmadığı görülecektir. Bu sigortayı yaptıran çiftçimiz rahat uyuyacaktır" diye konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü A.Naci Yorgancılar, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, Devlet Destekli Tarım Sigortaları ve diğer tüm sigorta branşlarında çiftçilere hizmet verdiklerini belirterek, "Sigorta yaptırmak isteyen çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüklerinden daha geniş bilgi alabilirler" dedi. Devlet destekli tarım sigortasından faydalanmak isteyenlerin öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olması, ön soy ve soy kütüğü kayıtlarının güncel olması gerekiyor. ÇKS, ön soy ve soy kütüğü kayıtlarını güncellemiş olan üreticiler, devlet destekli tarım sigortası yaptırmak için tarım sigortaları branşında faaliyet gösteren sigorta şirketlerine veya acentelerine sigorta yaptırabilecek. Ürünlerini, hayvanlarını, seralarını sigortalayan çiftçilerin sigorta miktarlarının yüzde 50'si devlet tarafından ödenecek. Devlet destekli bitkisel ürün sigortalarında ve sera sigortalarında, ana teminat "dolu" olmak şartıyla, buna ek olarak fırtına, hortum, yangın, sel, su baskını ve heyelan riskleri, bu riskler sebebiyle meyve ve sebzelerde meydana gelen kalite kaybı zararları, süt sığırlarında yazılı istisnalar dışında kalan her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum ve cerrahi müdahale, her türlü kaza, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen ölüm ve zorunlu kestirme riskleri sigorta kapsamında olacak.