SGK, doktorları BBG evi modeliyle izlemeye aldı. Her doktorun yazdığı ilaçlar ve alındığı eczaneler tek tek kayıt altına alınarak sağlık harcamaları kontrol altına alınacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık harcamalarını kontrol altına almak için doktorları 'Biri Bizi Gözetliyor' (BBG) modeliyle izlemeye aldı. Buna göre, doktorların hastalarına yazdıkları ilaçlar, ilaçların şirketleri ve ilaçların alındığı eczaneler tek tek kayıt altına alınıyor. Bu kayıtlarda, önümüzdeki aydan itibaren doktorlara e-posta olarak gönderilecek. Mektuplarla, doktorlara, 'ne yaptığınızı biliyoruz' mesajı verilecek.
SGK Başkanı Emin Zararsız, Star'a, sağlık alanında alınan tedbirle ilgili bilgi verdi. Son dönemde, ilaç kararnamesi ve ilaçtaki karekod uygulamaları ile yıllık 2.5 milyar liralık bir tasarruf elde ettiklerini kaydeden Zararsız, tartışma konusu olan karekod uygulamasında 15 Haziran itibariyle yüzde 78.8 oranında başarıya ulaşıldığını kaydetti. Zararsız, ilaç giderlerinin aşağıya çekilmesi için, denetim sistemini daha da güçlendirdiklerini ifade ederek, bu çerçevede doktorların yazdıkları ilaçların, hangi şirketten olduğu, hangi eczaneden alındığının günlük olarak izlenebildiğini kaydetti. Zararsız, bu sistem sayesinde, ilaç kullanımında ortaya çıkan usulsüzlüklerin önüne geçileceğini kaydetti.
SGK, ilaç takip sistemiyle elde edeceği bilgileri, doktorlara bir mektupla gönderecek. Konuyla ilgili hazırlıklar halen devam ediyor. Mektuplarda, doktorun bir ay içinde hangi ilaçları yazdığı, ilaçların hangi firmalara ait olduğu ve hangi ecznalerden alındığına ilişkin bilgiler yer alacak. Bir anlamda doktorun, ilaç raporu doktora sunulmuş olacak. SGK, böylece daha kontrollü ilaç yazılmasını sağlamayı amaçlıyor.