Raportör de kapatmaya karşı çıktı

00:0028/03/2008, Cuma
G: 28/03/2008, Cuma
Yeni Şafak
Raportör de kapatmaya karşı çıktı
Raportör de kapatmaya karşı çıktı

AK Parti kapatılma davasıyla ilgili ilk incelemeye ilişkin rapor tamamlandı. Rapor, dün akşam saatlerinde üyelere dağıtıldı. Raportör, dava ekindeki 17 klasörde delil olarak gösterilen bazı konuların iddianamede hiç yer almadığına dikkat çekti ve "Demokratik sistemlerle parti kapatmanın örtüşmeyeceği" görüşünü dile getirdi.

AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, görevlendirilen raportör, iddianameyle ilgili ön incelemesini tamamladı. Raporun, Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtıldığı öğrenildi.


AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesini inceleyen raportör, dün akşam saatlerinde ön inceleme raporunu Mahkemeye sundu.


İKİ SEÇENEK SUNULDU

Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, AK Parti'nin kapatılması davasıyla ilgili ön inceleme raporunda iki seçeneği değerlendirdikten sonra takdiri mahkemeye bıraktı. Birinci seçenekte AK Parti iddianamesinin iade koşullarının bulunduğunu belirten Can, ikinci seçenekte ise iddianamenin Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağını ifade etti.


Can, dün tamamladığı raporunda iki seçeneği de ayrıntılı olarak değerlendirdi. İade seçeneğini irdelerken "Suçun sübûtuna ilişkin mutlak delil toplanamaması halinde iddianame iade edilebilir" diyen Can, CMK'nın iddianamenin iadesini düzenleyen 174. maddesindeki "Suçun sübûtuna etki edeceği mutlak sayılan mevcut bir delil toplanmadan düzenlenmesi" hükmüne dikkat çekti.


31 MART'TA İLK İNCELEME YAPILACAK

Raporda iddianameyle ilgili iki seçenek verilirken, takdir yetkisinin Anayasa Mahkemesi üyelerinde olduğu kaydedildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin, 31 Mart Pazartesi günü iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapması bekleniyor.


İncelemede herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti'ye gönderilecek.


AK Parti yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.


Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek.


Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak.



ESAS HAKKINDAKİ RAPOR

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.


AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.


Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.








İADE KOŞULLARI VAR

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, AK Parti'nin kapatılması davasında da iddianamenin iadesine sebep olacak koşullar bulunduğunu ifade etti.


İddianamede adı geçen AK Parti'lilerin hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararları bulunmadığını vurgulayan Can, dava ekindeki 17 klasörde delil olarak gösterilen bazı konuların iddianamede hiç yer almadığına dikkat çekti. Can, "Demokratik sistemlerle parti kapatmanın örtüşmeyeceği" görüşünü dile getirdi.


İKİNCİ SEÇENEK

Raportör Can, iddianamenin kabulüne ilişkin koşulları değerlendirdiği ikinci seçenekte ise "CMK'daki iddianamenin iadesini düzenleyen hükmün gerek anayasa gerekse Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş kanununda yer almamaktadır. Bu çerçevede iddianame Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu andan itibaren kabul edilmesi gibi bir sonuç da doğabilir" dedi.

Tamamlanan rapor, dün akşam saatlerinde incelemeleri için üyelere dağıtıldı. Yüksek Mahkemenin davanın ilk incelemesini önümüzdeki pazartesi günü yapması bekleniyor. Raportör Can'ın seçenekli raporunun üyeler için bağlayıcılığı bulunmuyor.


İddianamenin iadesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, mahkemenin kararında göstereceği eksiklikleri gidererek, iddianameyi geri gönderebilecek. İddianamenin kabulü halinde ise dava süreci işlemeye başlayacak.


Anayasa Mahkemesi heyeti AK Parti davasının kabulü ya da reddine salt çoğunlukla karar verecek. 11 üyenin 6'sının oyuyla karar oluşturulacak.