Burma'da Rahip ayaklanmasını bastırmak isteyen cuntacılar manastırları kuşatarak internet bağlantısını kesti. Bazı özel gazeteler ise yayın durdur-ma kararı aldı.
Burma (Myanmar)'da, günlerdir devam eden protestoların başını çeken rahipleri engellemek için askerlerin belli başlı manastırları kuşattığı, ülkedeki internet bağlantısının kesildiği bildirildi. Yangon ve Mandalay'da manastırların yakınlarında bulunan kavşakların ve ana giriş kapılarının kapatıldığı belirtildi. Güneydoğu Asyalı elçiler, Myanmar yetkililerinin kendilerine, beş ana manastırın çevresinin girilmez bölge ilan edildiğini iletti. Görgü tanıkları ve Batılı diplomatlar da, kamyonlar dolusu askerin Yangon'un dış kesimlerindeki manastırlara giderek onlarca rahibi döverek gözaltına aldığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Asyalı diplomatik kaynak, “Bize, güvenlik güçlerinin rahipleri kontrol altında tuttuğu söylendi” dedi.
Diğer yandan adını açıklamayan diplomatik kaynağın belirttiğine göre, rahiplerin yolundan uzaklaştırılması, hükümeti diğer protestoculara karşı daha sıkı tedbir almaya yönelttiğini gösteriyor. Myanmar standartlarına göre, göstericilere karşı alınan tedbirlerin şimdiye kadar sınırlı kaldığı belirtiliyor. Çünkü rejim, halk arasında çok saygı duyulan rahipleri öldürmenin büyük bir isyana yol açacağını biliyor. Myanmar'da geçen ay yakıt fiyatlarının artmasını protesto için başlayan ve geçen hafta başından itibaren rahiplerin öncülüğünü yaptığı gösterilere önceki gün on binlerce kişi katılmış ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 9 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı. Rahipler, 5 Eylüldeki gösteride rahiplere kötü muamele edilmesine karşı hükümete özür dilemesi için verdikleri sürenin geçen hafta pazartesi dolması üzerine salı günü yürüyüşlere başlamıştı.
Myanmar'da, askeri rejimin, gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddetin dünyaya duyulmasını önlemek için interneti kestiği belirtildi. Diğer yandan bazı özel gazete gruplarının Yangon'daki durumun giderek daha tehlikeli bir hal alması üzerine yayınlarını durdurduğu belirtildi.
1948'de bağımsızlığını elde eden Burma 1962'den beri askeri diktatörlükle yönetiliyor.1988'de demokrasi gösterilerinin bastırılmasının ardından, son gösteriler, hükümetin geçen ay petrol fiyatlarına zam yapmasıyla başladı. Zamları protesto eden rahiplere ateş açılması üzerine protestolar büyüyerek onbinlerce kişinin katıldığı kitle gösterilerine dönüştü
Myanmar'daki şiddeti protesto etmek için Avustralya, Malezya, Japonya gibi ülkelerde de gösteriler düzenleniyor. Sadece Malezya'da yaklaşık 2000 kişi sokaklara döküldü.