Yapay rahim, tüp bebek denemeleri defalarca hüsranla sonuçlanmış çiftlerde uygulanan bir yöntem. Bu yöntem bugün dünyada sayısız merkezlerde uygulanıyor. Ve gebelik şansını yüzde 40 arttırıyor
Tekrarlayan tüp bebek denemesi başarısızlığı yaşamış çiftlerde gebelik şansını artıran bir yöntem. Hospitalium Tüp Bebek Merkezi Direktörü Opr. Dr. Tufan Babayiğit, Tüp Bebek dışı yöntem olan ve merkezlerinde uygulanan 'Yapay Rahim' hakkında sorularımıza cevap verdi:
Yapay rahim uygulaması, tüp bebek yapılacak adayın rahminden uygun dönemde alınan bir doku parçası laboratuar ortamında ayrıştırılır ve bu dokuların laboratuar ortamında gelişimi sağlanır. Tüpbebek uygulaması ile oluşturulan embriyolar kişinin kendine ait bu rahim hücreleri varlığında laboratuvar ortamında geliştirilir.
Bu uygulama tekrarlayan tüpbebek başarısızlığında veya tekrarlayan şekilde kötü kalitede embriyo gelişimi olan vakalarda önerilmektedir. Standart tüpbebek uygulamalarında embriyo gelişimi için sentetik, kimyasal olarak embriyo gelişimini destekleyecek şekilde tasarlanmış kültür vasatları kullanılmaktadır. Yapay rahim uygulamasında ise anne rahminden alınan bu dokuların embriyoları besleyici özelliklerinden yararlanılmaktadır. Bu dokular embriyo gelişimini destekler ve embriyonun anne rahmine tutunması için gerekli bazı proteinleri üretir. Bu sayede tekrarlayan başarısızlık aşılmaya çalışılır.
Bu uygulama için tüpbebek öncesi bir adet döneminin 20-25 günleri arasında bu dokunun alınması, laboratuvar koşullarında geliştirilmesi gerekmektedir.
Merkezimizde bu uygulama tüp bebek denemeleri birkaç kez başarısızlıkla sonuçlanmış çiftlerimizde, yani tüp bebekte 'zor' olarak değerlendirilen çiftlerimizde kullanılmakta olup, tüm yaş gruplarında % 40 oranında gebelik şansı verilmektedir.
Bu uygulama yasaldır ve dünyada sayılı merkezlerinde kullanılmaktadır.