Sigara içene özel vergi konulsun

00:009/05/2008, Cuma
G: 8/05/2008, Perşembe
Yeni Şafak
Sigara içene özel vergi konulsun
Sigara içene özel vergi konulsun

Sigaranın 100 bin kişiyi kanser yaptığını belirten Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, tedavi yatırımları için sigara içenlere özel vergi konulmasını istedi

ABD'de yapılan araştırmalarda sigara içenlerin devlete paket başına 3-5 dolar sağlık yatırımı maliyeti çıkardığının ortaya konulduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, sigara içenlerden en az 3 dolar olarak bu sağlık yatırımının tahsil edilmesi gerektiğini söyledi. Tuncer, "Sigara içenlerin işgücü kaybı, sağlık masrafları gibi oldukça yüksek bir maliyete neden olduğu gerçeğini gözardı edemeyiz. Ulusal Kanser Kontrol Programı Çalıştayı'nda da sigara vergilerinin olabildiğince yüksek tutulması kararına varmıştık. Keyfi olarak alınan bu zehirin sonuçlarını hastanelerde karşılarken, sigara içmeyenlerin hakkı da gaspediliyor” dedi.

50 MİLYAR DOLAR ZARAR

Türkiye'de bir yılda 5 milyar 263 milyon 946 bin paket sigara tüketildiğini belirten Tuncer, bu tüketimin yaklaşık 40 milyon dolarlık ek yatırım yükü getirdiğini söyledi. "Her paket sigaranın 3-5 dolar ek sağlık yatırımı yaptığını düşünün. Artı, 100 bin kansere yol açıyor. Her kanser için de 100 bin dolar ithal ilaç alındığını varsayın. Türkiye'nin sigaradan dolayı 50 milyar dolar zararı var. Ülke olarak sigara satışından ise 6,5 milyar dolar kazanıyoruz. Kazandığımız verginin 10 mislini sigaraya harcıyoruz” dedi.

19 Mayıs'ta yürürülüğe girecek yasanın sevindirici olduğunu kaydeden Tuncer, "Kanunlar ne derse desin önemli olan insanların buna uyması. Ülke olarak bir çağdaşlık sınavı veriyoruz. Burada sözkonusu olan uygar ülke olmak istiyor muyuz, istemiyor muyuz?" diye konuştu. Türk-Sağlık Sen Genel başkanı Önder kahveci ise sigara tiryakilerine ek vergi teklifine destek verdiklerini söyledi.



Sigara içen vekile de amirinden ceza

Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun'un uygulanmasına ilişkin Yönetmelik'te, 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmasına başlanacak sigara içme yasağının, Mecliste hangi usul ve esaslarla uygulanacağına yer veriliyor. Yönetmeliğe göre, Meclis'in kapalı alanlarında sigara içen milletvekillerine, TBMM idare amirleri, memurlara ise görevlendirilecek yöneticiler tarafından ceza kesilecek.









Dumansız hayata 10 gün kaldı

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin 19 Mayısta yürürlüğe girmesiyle kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.


  • Taksiler dahil olmak üzere, kara, demir, deniz ve hava yolu araçlarında sigara içmek yasak.

  • Okul, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere okulların kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün tüketilemeyecek.

  • Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara içilmesi için özel alanlar oluşturulabilecek. n Otellerde müşterilerin isteğine göre odalar tahsis edilecek.

  • Açık havadaki her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.n Lokanta kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.

  • Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanalara 20 YTL ceza verilecek.